ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Oamenii de știință studiază Gaura Neagra Yamal




 

În Yamal oamenii de știință investighează un crater misterios. Craterul uriaș cu un diametru de 60 de metri a fost găsit de elicopter. Pe Internet au apărut mai multe versiuni de apariție a acestuia: a căzut un meteorit sau au intervenit extratereștrii? În cele din urmă, a apărut și prima versiune științifică.

La zeci de kilometri în jur – nici un suflet. Expediția științifică a zburat la locul craterului imens, găsit în permafrostul din Peninsula Yamal. Acesta este vizibil de la fereastra elicopterului, dar aterizarea este periculoasă - nu se știe ce poate fi acolo jos.

Acest crater a fost descoperit de lucrătorii unui dintre zăcăminte de gaze locale. Video acestui loc postat pe Internet a câștigat milioane de vizualizări. Craterul a fost numit pe Internet Gaura Neagră Yamal, au apărut multe versiuni – de la căderea meteoritului până la un monstru teribil. Expediția științifică actuală ar trebui să risipească sau să confirma una dintre ele.

Mai întâi de toate oamenii de știință instalează cortul. Nimeni nu știe încă cât timp va dura cercetarea craterului. Oamenii de știință sunt vădit nervoși și recunosc: un astfel de fenomen este pentru prima dată în viața lor.

Se aude zgomotul de apă. Pereții craterului observați din apropiere se năruiesc constant. Ei sunt spălați de apele de zăpadă ale permafrostului, prin urmare diametrul gropii gigantice în fiecare zi crește încet. Se aude zgomotul de la miile de izvoare ce se scurg în jos.

În primul rând, savanții efectuează măsurări ale efectelor nocive: gaze și radiații. Cu un analizor de gaze ei încercă să determină existența gazelor combustibile, dar deocamdată nu a fost găsit nimic. Cu radiații totul este ok, mai bine decât în oraș", - spune Andrei Plehanov, colaborator științific superior de la Centrul Științific în problemele Arcticii.

Apoi  oamenii de știință cercetează solul, unele bucăți de lut s-au împrăștiat la zeci de metri.

Fragmentele cele mai îndepărtate au fost găsite la aproximativ 120 de metri distanță.

Prima ipoteză a savanților este eliberarea resurselor minerale. Din cauza schimbărilor de temperatură și topirii ghețarilor în solul subteran ar putea fi formată o sferă de gaze care în cele din urmă a izbucnit.

"Evident, că este vorba de emisii din măruntaiele pământului, nu cred că acestea au fost însoțite de o explozie. – A fost o emisie pur mecanică. Nu există nici o aprindere sau carbonizare. Putem presupune ceva fantastic, că a căzut aici un meteorit. Când cade un meteorit, solul este carbonizat, aici așa ceva lipsește",- spune Marina Oskarovna Leibman, colaborator științific superior la Institutul Criosfera Pământului al Academiei de Științe din Rusia.
Acest studiu este primul. Probe de sol și alte măsurări vor fi acum studiate în laborator. Iar geologii caută dacă nu sunt alte cratere gigante în apropiere. Sau acesta va rămâne o unică groapă Yamal. 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 25 iulie 2014 14:08
Vizualizări: 5509

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
47
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
27
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
93
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
93