ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Oamenii pot învăţa şi în timpul somnului




 

 

Se estimează că o persoană obișnuită își petrece mai mult de 200.000 de ore din viață dormind. Cum ar fi, oare, să putem folosi tot acest timp făcînd ceva pentru noi înșine, de care poate nu avem timp în starea de veghe, ca, de exemplu, să învățăm ceva nou, precum stăpînirea unui instrument sau a unei limbi străine?

 

Gîndul este unul străvechi și cu nuanțe utopice dar, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor Universității Northwestern, din Chicago, publicat în revista Nature Neuroscience, se pare că, în funcție de ceea ce auzim în timpul somnului, este într-adevăr posibil să fixăm amintiri existente și să ne intensificăm priceperea într-un anumit domeniu după trezire.

Din experimentele derulate de specialiști, în cadrul cărora subiecții au demonstrat o eficiență sporită în redarea după trezire a unor sunete învățate și ascultate apoi în timpul somnului, reiese că metoda aprofundării în timp ce dormim funcționează în special în cazul rememorării a ceva deja studiat și mai puțin în cazul acumulării unor informații noi. Practic, este vorba despre îmbogățirea unei amintiri existente prin reactivarea datelor recent absorbite de creier.

Știm deja că creierul uman manifestă o activitate foarte intensă în timpul somnului. Totuși, elementul de noutate este acela că, opus părerii generale anterioare potrivit căreia somnul REM (mișcarea rapidă a ochilor – atunci cînd visăm) comportă cea mai puternică activitate cerebrală inconștientă, noile studii demonstrează că faza somnului cu unde lente (SWS), mai adîncă, este de fapt cea caracterizată de o activitate mentală semnificativă. De aceea, cercetătorii consideră această perioadă a somnului cea esențială în procesarea memoriei.

Deși oamenii de știință încă nu înțeleg deplin modul în care creierele noastre „cimentează” informația în timpul fazelor profunde ale somnului, ei consideră că este posibil ca mintea să execute o „trecere în revistă” a evenimentelor de peste zi în fiecare noapte de somn. Noul studiu stabilește că această tendință ar putea fi exploatată în consolidarea voită a memorării unor noțiuni relativ complexe.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 08 septembrie 2012 9:35
Vizualizări: 2331

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
62
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
105
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
72
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
235