ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Obligeana. Proprietățile curative

Se știe că rădăcinile de obligeană sunt utilizate în scopuri curative. Haideți să vedem ce substanțe active conține aceasta.

Uleiuri eterice, glicozide, rășini, vitamina C, acizi organici, iod - toate aceste substanțe se conțin în această plantă. Prin urmare, ea pur și simplu nu poate să aducă beneficii organismului uman, datorită rădăcinilor sale – care sunt o sursă importantă de elemente vitale.

Pentru a aprecia la justa valoare proprietățile curative ale obligenei, vor enumera cîteva proprietăți farmacologice:

Impulsionarea activității sistemului nervos;

Tonifierea tuturor organelor;

Ameliorarea funcției vezicii biliare;

Ameliorarea digestiei;

Antiseptic;

Stimularea secreției biliare.

Deoarece obligeana are asemenea proprietăți, ea se utilizează într-un spectru larg de afecțiuni. Malaria, hepatita, reumatismul – toate aceste boli pot fi combătute cu ajutorul decoctului sau infuziei de obligeană. Este actual tratamentul cu rădăcini de obligeană și în cazul lipsei apatitului, palpitații ale inimii, miros neplăcut din cavitatea bucală. Aceasta plantă ajută și în cazul afecțiunilor de vedere, memorie, auz.

Tincturile de obligeană se utilizează împotriva căderii părului, se spală rănile purulente, se fac gargare în caz de angină. iar pentru a scăpa de arsurile la stomac e suficient să mestecați cîteva minute o bucățică de rădăcină.

Rețete eficiente din rădăcină de obligeană

•Decoct din rădăcini de obligeană: la trei linguri de rădăcină mărunțită se iau 200 ml de apă clocotită și se fierb la foc mic timp de 30 de minute. Norma zilnică – 300 ml de decoct: cîte 100 ml, de 3 ori pe zi.

• Un alt decoct se pregătește pentru băi și se folosește pentru tratamentul afecțiunilor pielii. 200 g de rădăcini de obligeană se fierb 10 minute în 5 litri de apă. După răcire și filtrare, decoctul se toarnă în baia caldă.

• Extractul apos de rădăcini de obligeană: o lingură de rădăcini și un pahar de apă clocotită se adaugă în termos, se ține 30-60 minute. Se administrează în prize a cîte o lingură.

• Tinctură alcoolică de rădăcini: o lingură de rădăcini de obligeană se adaugă într-un vas cu un pahar de alcool. Se ține cel puțin o săptămînă. Se administrează cîte 15 picături, diluate în apă, după masă.

Astfel, obligeana are un spectru larg de întrebuințare în combaterea afecțiunilor. Singura contraindicație este gastrita cu aciditate sporită.

 

Sursa: rus-health.info

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 27 aprilie 2016 13:00
Vizualizări: 5686

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
100
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
130
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
98
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
241