Ochii nu tradează un mincinos

/ Vizionări: 2858
Tag-uri: ,

Глаза не выдают лжеца 

 

Bărbații și femeile într-adevăr percep lumea diferit
Bărbații și femeile într-adevăr percep lumea diferit

Mulți psihologi sînt de părere că o persoană care privește în partea dreaptă sus înseamnă că minte, iar cînd privește în partea stîngă sus, spune adevărul. Această legătură dintre mișcările ochilor și minciuna este un element cheie al programării neuro-lingvistice, care își dorește să îmbunătățească viața oamenilor prin tehnici psihologice.

 

Conform acestei teorii predate în programarea neuro-lingvistică, atunci cînd o persoană privește în dreapta sus, aceasta vizualizează un eveniment imaginar sau „construit” pe loc. În schimb, atunci cînd privește în partea stîngă sus, o persoană vizualizează o amintire reală. Din acest motiv, se crede că mincinoșii privesc în partea dreaptă sus.

Această idee a fost testată recent prin filmarea mai multor voluntari și înregistrarea mișcărilor ochilor, atît cînd spuneau adevărul, cît și atunci cînd mințeau. S-a demonstrat că nu există nicio legatură între mișcările ochilor și minciunărelatează smithsonianmag.com.

Chiar dacă această teorie atît de vehiculată pînă acum se pare că nu este reală, specialiștii susțin că există alte cinci moduri dovedite de a detecta un mincinios: utilizarea mai puțin frecventă a cuvintelor „eu”, „mie”, a/al/ale mele”, ezitarea, lipsa altor mișcări ale corpului, pauzele frecvente, atingerea gurii.

 

 

Sursa: moldovenii.md