ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

OMG-aspecte a «revoluției»: Monsanto în Ucraina




 

Recent, un aspect puțin cunoscut al loviturii de stat din Ucraina a atras atenția internațională: pe 28 iulie institutul din Oakland, California a publicat un raport din care reiese că una din condițiile a eliberării creditului băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional (FMI) de 17 miliarde de dolari va deschide Ucraina pentru plantele (GM) și organismele modificate genetic (OMG).

Raportul este întitulat "Mergând spre vest: Banca Mondială și FMI în criza ucraineană" [1].

La sfârșitul anului 2013, fostul președinte a Ucrainei - Viktor Ianukovici a decis să renunțe la acordul de asociere cu Uniunea Europeană, legat cu împrumutul de 17 miliarde dolari de la FMI, condițiile căruia abia acum încep să se dezvăluie. În schimb, Ianukovici a ales pachetul de ajutor de la Rusia în valoare de 15 miliarde de dolari, și o reducere pentru gazul rusesc. Decizia sa a fost cauza principală a protestelor agresive care au dus la demiterea acestuia de la post în februarie 2014 și la o criză în țară, ce continuă până azi.

Potrivit Institutului din Oakland, în timp ce în Ucraina este interzisă cultivarea organismelor modificate genetic (OMG), articolul 404 a acordului de asociere cu UE, care se referă la producția agricolă, conține o prevedere care a rămas neobservată: se indică, printre altele, că cele două părți vor coopera în scopul de a extinde domeniul de aplicare al biotehnologiei. Nu există nici o îndoială că această prevedere îndeplinește așteptările UE în domeniul agrobusiness-ului. După cum a menționat Michael Cox, șeful lucrărilor de cercetare a băncii de investiții "Piper Jeffrey", "Ucraina, și în general, Europa de Est, sunt cele mai promițătoare piețe de creștere pentru gigantul producător de echipamentele și mașini agricole - Deere, precum și pentru producătorii de semințe Monsanto și Dupon "[2].

De la redacție. Monstanto a ieșit în evidență și mai mult, deoarece în Statele Unite fără controverse în mass-media oficiale și fără dezbateri în Congres a fost adoptată așa-numita ”Lege privind protecția Monsanto” (HR 933). Ca urmare, "Monsanto", împreună cu alte corporatii care produc OMG-uri, a devenit în mod oficial mai presus de lege în Statele Unite. Legea privind protecția Monsanto a privat instanțele federale de posibilitatea de a interzice cultivarea și vânzarea de alimente modificate genetic, indiferent de daune pe care acestea pot provoca sănătății consumatorilor și mediului. Chiar dacă se dovedește că anumite produse sunt periculoase pentru sănătate, nimeni nu poate împiedica Monsanto să le vândă oamenilor, ba chiar și fără o etichetă de avertizare corespunzătoare.

Această decizie fără precedent a fost posibilă datorită înțelegerii secrete între funcționarii corupți și corporații. În același timp, aceasta ne arată oportunitățile și capacitățile de lobbing a corporațiilor mari. Noi am publicat deja singurul interviu public cu directorul companiei - Robert Shapiro, care indică faptul că Monsanto are o influență mare asupra celor mai înalte cercuri de putere - și, judecând după anumite atribute, face parte dintr-un program global de reducere a populației la 6,5 miliarde de oameni (!).

Legislația ucraineană interzice fermierilor să cultive plante modificate genetic. Ucraina, de mult timp considerată ”grânarul Europei”, cu solurile sale bogate, ideale pentru creșterea cerealelor, în 2012 a strâns o recoltă de mai mult de 20 de milioane de tone de grâu.

Investițiile Monsanto

În luna mai 2013, Monsanto și-a anunțat planurile de a investi 140 milioane de dolari în fabrica pentru producerea de semințe de grâu ne modificate genetic în Ucraina, și un reprezentant al Monsanto în Ucraina - Vitalie Fedchuk a confirmat că ”vom lucra numai cu semințe obișnuite,” pentru că ”în Ucraina este admis de a cultiva și importa doar semințe obișnuite” [3].

Însă în noiembrie 2013, 6 asociații mari ai producătorilor agricoli au pregătit un proiect de modificare a legii, insistând pe ”crearea, testarea, transportarea și utilizarea de OMG-uri și, de asemenea, semințelor modificate genetic” [4]. Președintele Confederației Agrare Vladimir Klimenko a declarat la o conferință de presă la Kiev, pe 5 noiembrie, că ”putem dezbate această problemă mult timp, însă noi [în colaborare cu asociațiile agricole] am semnat două scrisori pentru a modifica legea privind biosecuritatea, ce vor permite legalizarea utilizării semințelor modificate genetic, care ”au fost testate în Statele Unite într-o perioadă lungă de timp pentru producătorii noștri." (De fapt, semințele și OMG-urile nu au trecut nici un test independent de lungă durată în SUA).

Aceste modificări propuse de asociațiile producătorilor agricoli se potrivesc perfect cu condițiile acordului european de asociere și acelea ale împrumutului de la BM/FMI.

Sursa sustainablepulse.com ce urmărește știrile despre OMG în întreaga lume, a reacționat cu critică la amendamentele asociației producătorilor agricoli, conducătorul acesteia Henry Rowlands a declarat: "Agricultura din Ucraina va fi grav afectată dacă Guvernul ucrainean va permite utilizarea de semințe modificate genetic în țară. Agricultorii vor descoperi că își pierd piețele de export din cauza unei atitudini negative față de OMG a consumatorilor atât din Rusia, cât și din țările UE". Rowlands a declarat că investițiile Monsanto în Ucraina ”vor crește până la 300 milioane dolari în decurs de câțiva ani. Oare vrea agricultura Ucrainei să se bazeze pe succesul sau eșecul unei singuri companii americane?” [5].

”Monsanto Ucraina” a lansat programul său de ”dezvoltare socială”, numit ”Grânarul viitorului”[6]. Acesta oferă granturi locuitorilor din mediul rural, astfel încât aceștia să poată (potrivit Monsanto) ”să simtă că pot îmbunătăți situația sa în mod independent, în loc să aștepte pomană”.

De fapt, o bună "pomană" e aceea ce va primi businessul agricol american în cadrul împrumutului BM / FMI, care, în afară de deschiderea tării pentru OMG-culturi, de asemenea, în viitor, va elimina interdicția privind vânzarea terenurilor agricole bogate din Ucraina în mâini private [7] .

Monsanto merită o atenție deosebită și pentru faptul că în vara anului 2013 aceasta a angajat una din subdiviziunile a companiei private militare ”Blackwater” - pentru a-i urmări pe activiștii ce se opun cultivării cerealelor OMG și altor activități Monsanto. Având în vedere că unitățile Blackwater au fost împlicate în operațiunea de reprimare împotriva Novorossiei, corporația arată și mai suspectă, decât se credea anterior.

Depeșele WikiLeaks

În luna august 2011, WikiLeaks a publicat expedierile diplomatice americane, care arată că Departamentul Statelor Unite lobbează la nivel mondial Monsanto și alte corporații biotehnologice, cum ar fi DuPont, Syngenta, Dow și Bauer. Organizația non-guvernamentală din SUA ”Food & Water Watch”, combinând mesajele de o durată de cinci ani a acestor expedieri (2005-2009) a publicat  pe 14 mai 2013 raportul său întitulat ”Mesagerii biotehnologiei: Cum Departamentul de Stat al SUA promovează semințe la nivel global” [8]. Raportul arată că Departamentul de Stat ”se ocupă de lobby și influențează guvernele statelor străine, ca aceștia să facă politică și să adopte legi favorabile în domeniul agriculturii; deține PR-campanii pentru a îmbunătăți imaginea biotehnologiei și sfidează bunul simț în ceea ce privește problemele de siguranță și de reglementare a biotehnologiilor - inclusiv chiar și legile care necesită etichetarea alimentelor create cu ajutorul ingineriei genetice".

Comitetul executiv a Consiliul de Afaceri americano-ucrainean e format din 16 membri, majoritatea din care sunt oamenii din societăți agricole americane, printre care sunt reprezentanții Monsanto, John Deere, DuPont Pioneer, Eli Lilly and Cargill [9]. Printre doisprezece ”consilieri majori” se numără James Green (fost șef al grupului de lucru NATO în Ucraina), Ariel Cohen ( colaborator științific al Heritage Foundation), Leonid Kozachenko (președintele ucrainean al Confederației Agrare ), șase foști ambasadori americani în Ucraina, precum și fostul ambasador al Ucrainei în Statele Unite ale Americii - Oleg Shamshura.

Shamshura la moment este consilierul principal la ”PBN Hill + Knowlton Strategies” – departamentul gigantului de PR ”Hill + Knowlton Strategies”, sau H+K.
În rândul său H+K face parte din WPP Group - un alt gigant din Londra, care deține zeci de companii ce se ocupă de relațiile cu publicul și activitatea în domeniul comunicațiilor.

Pe 15 aprilie 2014 Globe & Mail (Toronto) a publicat un articol scris de asistentul-consultant al ”H+K” Olga Radcenco[10]. Articolul orientat împotriva președintelui Vladimir Putin și "mașinei de PR a lui Putin," susține că "în ultima lună [martie 2014 - o lună după lovitura de stat], grupul de experți politici de la Kiev au format un centru mass-media de criză ucrainean – un proiect de voluntariat, al cărui scop este de a ajuta în crearea imaginii pozitive a Ucrainei și de a duce mesajului ei la arena mondială".

Site-ul PNB Hill + Knowlton Strategies susține că directorul executiv al companiei, Miron Vasiliuk, este "membrul consiliului de directori al Consiliului de Afaceri SUA-Ucraina", iar directorul executiv a filialei ucraineane - Oxana Manastîrskaia ”conduce cooperarea firmei cu Monsanto”. În plus, anterior Manastîrskaia a activat la Corporația Financiară Internațională, membru al grupului băncii Mondiale.

Potrivit institutului din Oakland, condițiile de împrumut a băncii Mondiale și a FMI în Ucraina deja au dus la o ”creștere a investițiilor străine, care, cel mai probabil, vor duce în continuare la cumpărarea terenurilor agricole la scară largă de către companiile străine și extinderea a puterii corporative în sectorul agrar al țării" [11].

Hill + Knowlton, cu discursurile sale kuweitiane despre "atrocitățile comise cu copiii din incubatoare" a jucat un rol important în obținerea sprijinului a războiului din Golf împotriva Irakului din partea publicului american la începutul anilor 1990. Acum, compania este implicată în incitarea ”Războiului Rece - 2.0”, dacă nu mai rău, și sub dirijarea Monsanto ( potrivit celor mai recente sondaje - "cele mai diabolice" corporații de pe planetă). Aceasta e ceea ce este demn de reținut în toiul unei demonizări masive a lui Putin, promovate în mass-media proamericane.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 11 octombrie 2014 12:51
Vizualizări: 2134

Citiţi de asemenea

În inima Himalayei, acolo unde vârfurile înzăpezite se întâlnesc cu cerul, membrul grupului din Moldova - Andrei Elistra...
140
În Templul Luxor, una dintre monumentele lui Ramses al II-lea, la prima vedere pare un monument obișnuit, dar adăposteșt...
151
1. Evitați să cumpărați miere din magazin! Mai bine mergeți la târgul de miere, care este destul de frecvent în fiecare ...
125
Mahatma Gandhi nu are nevoie de nicio prezentare. În India, numele său este înconjurat de aceeași venerație cu care sunt...
137