OMS: Produsele chimice de uz casnic ne îmbolnăvesc

/ Vizionări: 4114

ВОЗ: химикаты, окружающие нас в быту, связаны с огромным числом заболеваний

 

Produsele chimice de uz casnic pot provoca grave probleme de sănătate, inclusiv cancer, astm, reducerea fertilității și defecte la naștere, arată un studiu recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

 

Cercetarea, publicată de Natural News, a identificat o serie de "produse chimice sintetice" despre care OMS a precizat că au "implicații grave" asupra sănătății, mergînd chiar pînă la a spune că acești compuși chimici dăunători s-ar regasi și în pardoselile din PVC, jucăriile copiilor sau în cărțile de credit.

Cercetătorii susțin că au descoperit o legătură între compușii chimici din aceste produse și diverse probleme de sănătate inclusiv cancer la sîn, prostată și tiroidian, probleme cu testiculele, afectarea dezvoltării sistemului nervos și tulburări de atenție sau hiperactivitate la copii.

Aceștia au mai adăugat că substanțele chimice pot afecta fertilitatea femeilor și provoca leucemie în cazul copiilor.

Experimentele făcute asupra animalelor au arătat că Bisfenol A, un compus artificial ce se regăsește în produse ca ochelari de soare sau cutii de tablă, afectează hormonii naturali care influențează dezvoltarea corpului.

Oamenii de știință au etichetat studiul ca fiind cel mai complet raport al OMS de pînă în prezent întrucît examinează și evaluează mai multe produse chimice și prezintă dovezi clare ale efectelor produselor chimice, fără a se concentra asupra unui singur element sau compus. Studiul este intitulat "State of the Science of Endocrine Disrupting Chemicals".

Un studiu asemănător publicat cu 10 ani în urmă arăta o legătură foarte slabă între produsele chimice de uz casnic și afectarea sănătății oamenilor.

 

 

Sursa: moldovenii.md