ONU îngrijorată din cauza dispariţiei albinelor

/ Vizionări: 3378

ONU îngrijorată din cauza dispariţiei albinelor

 

Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la scăderea considerabilă a numărului de albine sub atacul dăunătorilor numeroşi şi poluării mediului înconjurător.

 

ONU îngrijorată din cauza dispariţiei albinelor

Fiecare iarnă în SUA mor 30-35% de colonii de albine, deşi, de obicei, în sezonul rece nu pot supravieţui doar 10%. (Fotografie de Corbis.)

 

Potrivit unui raport de  UNEP, în special, sunt afectate zonele industrializate din emisfera nordică. Ecologiştii evidenţiază o duzină de factori care contribuie la dispariţia albinelor: pesticide, poluare, paraziţi (în special, acarianul Varroa), gestionarea proastă a satelor, pierderea terenurilor ocupate de plante cu flori, reducerea numărului de apicultori în Europa ...

Ar trebui să înţelegem faptul că din sute de culturi agricole, care sunt o sursă de 90% de produse alimentare, 70% sunt polenizate cu albine. De aceste insecte, fără exagerare, depinde viitorul omenirii.

În general, contribuţia albinelor în economia mondială este estimată la  153 miliarde € (212 miliarde $) - 9,5% din volumul total a produselor alimentare. În cazul dispariţiei lor, randamentul anumitor specii de fructe, nuci, seminţe va scădea tragic cu 90%.

În ultimii ani, numărul de colonii de albine a scăzut cu 10-30% în Europa, 30% - în SUA  85% - în Orientul Mijlociu. În Australia, Africa şi America de Sud, pierderi mari nu au fost observate.

Este greu de spus de ce procesul s-a intensificat la sfârşitul anilor 1990. Probabil, cauza rezidă într-un complex de motive. Aproape nimeni nu va nega faptul că natura, care  a rămas neschimbată pentru mii şi milioane de ani, în ultimii ani a trebuit să se adapteze la schimbările pe o scară largă fără precedent, cauzate de activitatea umană.

 

 

Sursa cu link pe France-Presse