ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Oraş solar: casa în care vom trăi?



Oraş solar: casa în care vom trăi?

 

Optsprezece echipe de studenţi au construit un întreg cartier solar. În capitala Statelor Unite a fost organizat un teren demonstrativ, pe care au fost expuse în văzul tuturor cele mai recente progrese tehnologice în domeniul conservării energiei şi obţinerii energiei solare.

În scopul de a profita de ultimele realizări de energie solară, nu este neapărat să  construiţi o casă nouă de la zero, însă concursul intitulat "Decathlon solar”, sponsorizat de către Departamentul de Energie din SUA a fost proiectat în acest fel – 18 echipe de studenţi s-au angajat să realizeze pe un loc gol ideile lor despre "Oraşul solar". Studenţii din diferite colegii şi universităţi timp de trei ani au fost implicaţi în proiectarea caselor, care ar putea la 100%  satisface cererile lor de energie din contul soarelui, şi în octombrie 2006, dezvoltările lor au fost aduse la Washington şi instalate pe piaţa National Mall, unde aceste case originale au deschis uşile sale în faţa curioşilor. În timpul celor două săptămâni de probe timpul a variat de la nori până la furtuni, astfel încât sistemul de acoperiş din panouri solare (PV) a fost supus unor teste dure. În ciuda vremii severe, 120.000 de vizitatori au stat la rând. Vom descrie patru proiecte din cele mai interesante.

Cea mai interesantă concluzie a concursului "Decathlon solar", a fost faptul că trecerea la surse alternative de energie nu necesită sacrificarea confortului şi stilului de viaţă obişnuit. În case mici - de 100 m2 - majoritatea ideilor noi originale: ferestre cu geamuri triple, panouri cu o izolare proiectată şi alte trucuri similare, oferind economii de energie.

Universitatea Virginia Tech: Să fie lumină!

Casa, construiţă de băieţii de la Virginia Tech, nu are nevoie de lumină electrică de la răsărit până la apus. Pereţii transparenţi lasă să treacă lumina în interiorul casei, iar obloanele electrice reglementează temperatura în încăperi. Tavanul suspendat reflectă şi redistribuie fluxuri de lumină, care trec prin fereastră direct sub tavan. La noapte casa se aprinde ca un felinar decorativ datorită LED-urilor supereconome.

 

Forma acoperişului deosebit de complicată măreşte
randamentul energiei fabricate de celule solare.

Peretele de nord al casei, realizat din panouri de oţel izolate poate fi mutat pe patine pentru a avea acces la economia electrică. Douăzeci de baterii plumb-acid sunt complet încărcate şi pot furniza energie electrică pentru casă timp de cinci zile.

Pereţii de sud, est şi vest reprezintă sandwichuri din policarbonat transparent, umplut cu aerogel special Nanogel, care împrăştie lumina, sunetul, şi oferă izolaţie termică la nivelul de R22 (ca un strat de vată de sticlă din 20 cm).
Constructorii au ales parchetul laminat, robinete cu un get minim de apă şi aparataj electric de clasa Energy Star din cauza eficienţei energetice.

 

Oraş solar: casa în care vom trăi?



Universitatea din Colorado: geniu natural

Studenţii au numit construcţia lor Bios (h) IP (aproximativ se traduce  ca "nava de viaţă"), făcând accent pe elementele cheie - panouri de construcţii produse din hârtie reciclată şi soia. Ideea de respect pentru natură poate fi urmărită în întreaga clădire - ea produce mai multă energie, decât consumă, iar creatorii săi pentru a doua oară primesc titlul de campioni “Decathlon solar”.

Materialul pereţilor - un fel de panouri standarde de construcţii izolate (SIP). Materialul izolant termic, fabricat din soia este amplasat între plăci de carton, presate din hârtie reciclată. Aceste plăci, numite BioSIP, au proprietăţi izolante la un nivel R7, care este de două ori mai bun, decât celuloza de încărcare.

Pe acoperişul casei sunt instalate 34 panouri rezistente cu celule solare din 200 de waţi SunPower. Peretele de sud-vest este decorat cu 80 de tuburi de acumulatoare solare. Ele încălzesc apa pentru necesităţile gospodăriei, inclusiv pentru încălzirea podelelor. Această casă produce aşa de multă energie, că excesul ei este suficient pentru a alimenta vehiculul electric. De exemplu, timp de două săptămâni, cât au durat probe, vehiculul electric a reuşi să treacă pe energia excedentă 500 de kilometri.

 

Oraş solar: casa în care vom trăi?



Universitatea Cornell: jocul în cuburi

Echipa de la Cornell a ales forme simple dreptunghiulare. Panouri de perete utilizate sunt suficient de puternice pentru a acţiona ca structure de sprijin, astfel încât toate aceste cuburi pot fi combinate cu uşurinţă în structuri mai complexe. "Fiecare cameră este un bloc de construcţie de bază. În prezent echipa lucrează la un plan de afaceri pentru construcţia caselor-model cu suprafaţă de 200 m2.

Acoperişul, pavat cu 56 de panouri solare de 110-watt poate fi instalat la un unghi optim pentru diferite condiţii climatice.

Sistemul de ventilare cu capacitatea de a reîntoarce căldura suge aerul de afară printr-un schimbător de căldură special, descarcă excesul de căldură şi umiditatea în afară. Ca urmare, se reduce, în mod semnificativ, energia, necesară pentru încălzirea şi răcirea camerelor interioare.

Constructorii au preferat să facă un strat de izolare pe podea din blugi purtaţi. Lucrul cu acest material este mai uşor şi mai sigur, decât cu vata de sticlă, iar rezultatul este aproape la fel.

 

Oraş solar: casa în care vom trăi?



Universitatea din Missouri-Rolla şi Institut Technical Rolla: casă naturală.

Scopul echipei din Missouri a fost o astfel de casă, care se autoasigură cu propria energie şi din punct de vedere estetic s-ar încadra în situaţia suburbiilor rezidenţiale. În experimentele lor, echipa de design s-a bazat pe arhitectura lui Frank Lloyd Wright.

Echipa a încercat să facă primii paşi către hibridizarea panourilor solare electrice cu acumulatoare termice fluide solare. Pe acoperişul casei celulele solare amorfe din peliculă subţire sunt combinate cu ţevi de cupru, astfel de la o suprafaţă putem obţine şi energie electrică, şi apă caldă simplă.

 

Oraş solar: casa în care vom trăi?

 


Sursa cu link pe popmech.ru

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 26 februarie 2011 17:29
Vizualizări: 2458

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
66
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
39
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
209
Sub fertilitatea din așezarea ecologică Zvon-Gora de lângă Vitebsk, unde locuiesc Vlad și Alla Mișurni, se înțelege nu c...
166