ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pădurile virgine sunt de neînlocuit



Pădurile virgine sunt de neînlocuit


Rolul de neînlocuit al pădurilor virgine în conservarea naturii, este confirmat de un studiu care a cuprins tropicele.

O echipa internaţională de cercetători a analizat mai mult de 100 de studii existente, comparând natura sălbatică în pădurile modificate şi cele intacte. Natura, în special, păsările, se simtă mult mai bine în zonele sălbatice, - raportează savanţii.

Cercetătorii concluzionează pe paginile revistei Nature: "Când este vorba de menţinerea biodiversităţii tropicale, pădurile primitive sunt de neînlocuit".

Studiul oferă  prilej pentru dezbateri importante în cercuri ecologice: ce este mai bine:  a exploata în mod grijuliu zonele imense de teren sau a dezvolta intens unele teritorii şi a lăsa în sălbăticie, cât este de posibil, altele.

„Pădurile primitive sunt cu adevărat unice şi au o importanţă excepţională pentru biodiversitate”, - a declarat co-autorul studiului Luca Gibson de la Universitatea din Singapore. "Deci, dacă vom fi în măsură să reducem la minimum distrugerea pădurilor virgine, - acest lucru ar putea fi cea mai bună strategie pentru biodiversitatea tropicilor. Şi dacă vom dezvolta intens agricultura în zonele care sunt utilizate în prezent pentru obţine producţia agricolă, în loc să ne concentrăm pe alte forme de agricultură, cum ar fi agrosilvicultura, încercând să menţinem un anumit grad de biodiversitate, această strategie ar putea fi mai eficientă pentru a asigura cel mai înalt nivel de biodiversitate, în general ", - a declarat dlui pentru BBC News.

Aceste modificări au fost analizate după „greutate”: de la defrişarea completă a terenurilor pentru agricultură, plantaţii şi agrosilvicultuzură ; până la tăieri selective, când au fost eliminate doar anumite tipuri de copaci.

În toate domeniile, cu excepţia celor în care a fost realizată exploatarea forestieră selectivă, s-a observat  un impact asupra biodiversităţii. Varietatea plantelor şi  animalelor s-a redus mai semnificativ, decât numărul organismelor prezente.

A fost făcută o descoperire interesanta: mamiferele se simtă mult mai bine în anumite tipuri de păduri modificate. Însă cercetătorii avertizează că unele animale, cum ar fi şobolanii, pot creşte în număr, în timp ce diversitatea mamiferelor scade.


Păsări, insecte şi plante duc pierderi enorme.

 

Pădurile virgine sunt de neînlocuit

 

Consecinţele negative din cauza pierderii pădurilor au fost  mult mai semnificative în studiile asiatice, în comparaţie cu ţările din Africa şi America.

Deşi în Asia, în ultimii ani, defrişările au încetinit considerabil,  acest lucru  s-a produs  din cauza extinderii plantării copacilor pe teritoriul Chinei, ceea ce creează păduri modificate, şi nu păstrează cele virgine.

"Asia de Sud, care reprezintă cea mai mare parte de studii asiatice, apare ca o zonă rezervată fierbinte şi ar trebui să fie regiunea noastră prioritară" - a spus un alt autor al studiului, Tien Ming Lee de la Universitatea din California, la San Diego.


Salvarea pământului

 

Pădurile virgine sunt de neînlocuit

 

În cadrul dezbaterilor privind cel mai bun mod de a conserva natura tropicilor, unde se aşteaptă cea mai mare creştere a populaţiei şi în care dezvoltarea potenţialului uman este mai rapidă, sunt analizate efectele "partajării terenului" şi "salvării pământului".

În primul caz, agricultura şi alte forme de valorificare ale terenurilor se dezvoltă în aşa fel, încât natura poate partaja acelaşi spaţiu.

În al doilea caz,natura primeşte teritoriul său şi populaţia prelucrează alte terenuri atât de intens, după cum doreşte.

Cu câteva săptămâni în urmă, un studiu separat a ajuns la concluzie că metoda de menţinere a terenurilor în stare bună  oferă mai înalte avantaje pentru  biodiversitate şi  societate, cu o mai protecţie naturală mai bună şi un randament mai înalt.

Pădurile  virgine sunt cu adevărat unice şi au o importanţă excepţională pentru biodiversitate.
Studiul nou indică acelaşi lucru, - susţine Simon Lewis de la Universitatea Leeds din Marea Britanie.

"Acesta confirma ceea ce ştiam deja, dar într-un mod sistematic şi exact", - a spus dlui.  Însă studiul nu ne arată cum se va dezvolta biodiversitatea în viitor (schimbările climatice)", locurile în care plante şi animale apar astăzi nu vor rămâne aceleaşi în 2030 sau peste o sută de ani. Avem nevoie de un plan".

Cea mai mare sursă de finanţare pentru protecţia pădurilor în viitorul apropiat ar putea deveni iniţiativa ONU - Reducerea emisiilor cauzate de despăduriri şi degradarea pădurilor (Redd), iar cercetătorii spun că este extrem de important ca pentru fondurile Redd conservarea pădurilor virgine să devină o prioritate.

 

 

Sursa: facepla.net



ABONAȚI-VĂ
Duminică, 27 noiembrie 2011 14:01
Vizualizări: 2243

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
142
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
126
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
180
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
117