“Pâinea cu serotonină ”, cu adaousul cătinii şi alte surprise de la boabe

/ Vizionări: 9896

“Pâinea cu serotonină ”, cu adaousul cătinii şi alte surprise de la boabe

 

Pâinea cu serotonină, cu adaousul cătinii şi alte surprise de la boabe

Cătina (Hippophae) a primit denumirea sa biologică de la cuvintele "gippos - cal"  şi “fao” - a ilumina, a străluci. Cu frunze de hippophae au fost trataţi caii bolnavi sau răniţi, acest lucru încă au făcut grecii antici - animalele se recuperau repede, iar blana lor devenea lucioasă şi mătăsoasă. Despre rolul unic al " lamâiii de nord" în restaurarea ecosistemelor planetei, simbioza cu bacterii azotului actinomicete, şi  daruri de nepreţuit pentru om - citiţi mai departe.

De ce acest arbust este atât de indispensabil în restabilirea terenurilor distruse de industrie şi menţinerea unui ecosistem stabil? Secretul rezidă în  rădăcina puternică a cătinii  – aceasta menţine perfect malurile râpelor şi râurilor, nisipurile de plasare,  dune şi gropi de nisip, alunecări de teren. Cătina este folosită în plantări de protecţie a pădurilor, în garduri vii şi datorită tufişurilor dense, impenetrabile pentru  zăpadă,  este plantată în calitate de paravan împotriva zăpezii. Catina stăpâneşte cu uşurinţă chiar şi grămezi de deşeuri de miinereu de fier la uzinele agglomerate, unde într-un mod exeperimental au încercat să cultive cătina albă, precum şi trei specii de salcie, plop, salcâm galben, pin, si să seamănă "buruieni". Pe acest teren sumbru au pierit toate plantele cu excepţia eroinei portocalie a acestui articol. Încet dar sigur, cătina  a dat un lăstăriş şi, în curând, chiar a început să dea roade. Cum un arbust poate fi atât de incredibil? Şi din nou, răspunsul poate fi găsit  în rădăcinile sale: pe acestea  sunt noduri cu bacterii actinomicete, oferind azot. Datorită acestui  simbioz reuşit  cătina creşte cu succes în prundiş, pietriş, nisip – nu este pretenţioasă faţă de sol şi singură este capabilă să fertilizeze solul sărac!

 

Pâinea cu serotonină, cu adaousul cătinii şi alte surprise de la boabe

Biologii sugerează că frumoasa orange nu este atât de nordică, cel mai probabil, aceasta a "emigrat" din Asia Centrală spre Europa Centrală, în timpul ultimei ere glaciare. De atunci, ea ferm s-a înrădăcinat aici, şi a devenit un prieten indispensabil pentru fauna locală. În primăvara anului cu frunzele ei tineri se hrănesc ungulate şi iepuri de câmp, în vara în tufişul se cuibăresc numeroasele specii de păsări, inclusiv cele introduse în Cartea Roşie. În timpul iernii, fructele de padure consistente şi sănătoase, stocate până în primăvară, servesc ca hrană pentru păsări (potârnichi, cocoşi de munte, cocoşi sălbatici,  piţigoii, etc). Le mănânc cu poftă chiar, samuri, jderi, veveriţe, urşi şi mistreţi.

 

Pâinea cu serotonină, cu adaousul cătinii şi alte surprise de la boabe

Pâinea cu serotonină, cu adaousul cătinii şi alte surprise de la boabe Pulpa de fructe conţine până la 8% de ulei gras (în seminţe - până la 12%), cocktailul de vitamine - pro-vitamina A, C (de 10 ori mai mult, decât în fructele citrice - pentru ce boabe au  fost poreclite "lămaia de nord"), beta-caroten, B2, B6, acid folic hematopoietic (vitamina B9) E, K, substanţa bioactivă licopen, un număr de antociani, materialul balast, care îmbunătăţeşte digestia – lista nu este completă. O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a identificat recent în fructe  serotonina, hormonul bucuriei, implicat în reglementarea tonusului vascular, activitatea motorie, coagularea sângelui, precum şi acordând alinare la durerii şi având efectul relaxant asupra sistemului nervos. Deficit de serotonină din creier duce la depresie şi forme severe de migrenă. Anume această  problemă oamenii de ştiinţă au reuşit să rezolve prin dezvoltarea unei "pâini" cu serotonin[ din cătina albă. Oamenii de ştiinta se asteapta ca utilizarea ei ar putea ajuta oamenilor să depăşească depresie si melancolie. Producţia copturilor antidepresive în curând se planifică în SUA, India şi Japonia, iar pe piaţa rusă, în conformitate cu ideea dezvoltatorilor, va ajunge peste câteva ani.

 

Pâinea cu serotonină, cu adaousul cătinii şi alte surprise de la boabe

În medicina populară, diferite ţări au folosit mult timp cătină albă ca plantă medicinală, deoarece fructe de padure, precum şi  celelalte părţi ale arbustului au un impact pozitiv asupra oamenilor:

  • Recupează după boală
  • Consolidează sistemului imunitar (imunomodulator planta)
  • Contine antioxidanti si protejează organismul de radicalii liberi
  • Furnizează organismului sursă de energie - vitamina B12, care se regăseşte, în principal în carne, şi varză acră
  • Consolidează sistemului nervos, care se luptă cu stări depresive
  • Au un efect pozitiv asupra ficatului, pancreasului şi florei intestinale

Fructe: trebuie să fie colectate în august şi septembrie, deaorece în boabe supramature vitamina C scade - acelaşi lucru se întâmplă la dezgheţarea  boabelor congelate

Ulei: efect antibacterian, de aceea este adesea prescris pentru leziunile pielii şi inflamări.

 

Pâinea cu serotonină, cu adaousul cătinii şi alte surprise de la boabe

Frunze: conţin substanţe fiziologic active. În Franţa, cu frunze de cătină sunt hrănite oile bolnave şi cu infuzie spălate diferite răni.

Scoarţa: proprietăţi antisclerotice şi antitumorale. Lemnul, precum si fructe, este utilizat pe scară largă în medicină tibetană pentru tratamentul multor boli.

 

Pâinea cu serotonină, cu adaousul cătinii şi alte surprise de la boabe

 

 

Sursa