ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Panouri solare chinezeşti. Avansare tehnologică sau gogoaşa economică?




 

 

Toată lumea se aşteaptă ca procesul de conversie al energiei solare să devină mai puţin costisitor, în comparaţie cu prelucrarea materiei prime. Ecologiştii remarcă cu entuziasm că drept bază pentru dezvoltarea energiei solare actuale a devenit scăderea constantă a prețurilor la panourile fotovoltaice. S-ar părea, că reducerea costurilor și prețurilor sunt consecințele naturale ale îmbunătățiri tehnologice și producerii în masă. Cu toate acestea, unii experţi cred ca panourile solare devin mai ieftine din alte motive.

 

Presa americană a publicat mai multe articole care încearcă să analizeze cauzele și efectele de scădere a prețurilor la panourle solare, produse în China. În ultimii ani, China, a devenit cel mai mare producător de panouri, care determină prețurile pe piață.

Guvernul chinez în mod deliberat și intenționat sprijină producătorii săi de echipament fotovoltaic, acordîndu-le subvenții uriașe. Însă situația este de așa natură, încît, în pofida cererii în creștere la celulele solare, volumul producerii lor în China se dezvoltă şi mai repede.

Astfel, există o criză de supraproducție, formată ca urmare a injecțiilor de stat în economie. Cei mai mari producători chinezi de panouri solare suferă pierderi considerabile: un dolar pentru fiecare trei dolari de vînzări. Pînă în prezent, acestea sunt acoperite de creditele de stat, dar este posibil că în curînd, politica se va schimba.

Potrivit unui înalt oficial chinez, Li Junfeng, care o perioadă a condus sectorul politicii energetice în cadrul Comisiei Naționale de Dezvoltare și Reformare, pe industria panourilor solare o așteaptă timpuri grele și imprevizibile: "Dacă o treime dintre producătorii panourilor vor supraviețui, va fi bine. Două treimi dintre ei vor opri activitatea lor, dar nu știm cînd se va întîmpla acest lucru".

Dl Lee, consideră că creditarea industriei ar trebui să fie oprită pentru a accelera falimentele și a nu arunca banii în vînt. Cu el nu sunt de acord nici băncile care cîștigă în urma creditelor, nici autoritățile locale care se tem de pierderea locurilor de muncă.

 

Китайские солнечные панели. Технологический прорыв или экономический пузырь? 

 

În prezent, China, concentrează aproximativ două treimi din capacităţile producției mondiale a panourilor solare și ocupă o poziție dominantă pe piață. Panourile solare din China, costă consumatorilor mai puţin de un dolar pentru un watt şi sunt cu 20 la sută mai ieftine decât cele produse oriunde altundeva.

Experții sunt de părere că această situație se va schimba în curînd şi preţurile vor creşte. SUA aşteaptă reducerea producției în China, ce va ajuta producătorilor americani locali să lupte cu importurile din China și va avea un impact pozitiv asupra economiei din ţară.

Cu toate acestea, există și alte opinii. Potrivit cercetătorului Nathan Richardson, reprezentînd o organizație non-profit "Resurces for the Future", pentru SUA și lumea întreagă nu contează cine și unde produce panouri solare. "Dacă putem cumpăra panouri ieftine din China, putem canaliza resursele pentru producerea altor lucruri ... Ei fac treaba lor şi poate neintenţionat, creează tehnologii care pot preveni schimbările climatice", - a declarat Nathan Richardson.

 

Autor: Alexei Norkin

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 16 octombrie 2012 17:02
Vizualizări: 3211

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
108
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
90
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
142
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
103