Panouri solare contra copaci, un barter pentru a salva pădurile din Kenya

/ Vizionări: 2168

Солнечные батареи за посадку деревьев – бартерная система в Кении

Într-un efort de a reîmpăduri teritoriile defrișate din pădurea Nyeri, situată în centrul Kenyei, o organizație de mediu a apelat la o metodă neobișnuită pentru a atrage locuitorii din zonă să participe la această acțiune. Pentru plantarea și îngrijirea copacilor acestora li se oferă în schimb animale vii pentru ferme sau tehnologii subvenționate pentru obținerea energiei din surse regenerabile.

Regiunea Nyeri este cunoscută pentru producția de ceai și cafea, însă pe langă aceste industrii alimentare aflate în expansiune, pădurile din această zonă sunt căminul unora dintre cei mai mari copaci din această țară. De asemena, zona asigură locuitorilor din regiunile învecinate un important bazin hidrografic care este amenințat de defrișările succesive. Dispariția copacilor a dus la erodarea solului care a modificat sau astupat unele cursuri de apă.

Un orb şi un om fără braţe plantează păduri în China
Un orb şi un om fără braţe plantează păduri în China

Programul de reîmpădurire propune locuitorilor ca în schimbul plantării într-un an a 5.000 de arbori să primească animale vii pentru micile lor ferme (găini și capre) sau tehnologii energetice subvenționate (sisteme de biogaz, panouri solare și fotovoltaice sau sobe de gătit eficiente). „Toată lumea are de câștigat din acest barter”, susține directorul programului, Ioram Mathenge.

Reprezentanții comunităților locale spun că acest proiect le aduce o creștere consistentă a nivelului de trai, deși efortul depus este ridicat. De exemplu, prin comercializarea ouălelor sau a produselor lactate obținute de la animalele și păsările primite, localnicii reușesc să obțină venituri suplimentare, iar folosirea mașinilor de gătit reduce la jumătate timpul petrecut pentru prepararea hranei.

Peter Thaithi, un participant la barter, a declarat ca programul l-a ajutat mai mult decât mica sa fermă, care acum include vaci, capre, un panou solar, un echipament de recoltare a apei de ploaie și o mașină de gătit. „De fiecare dată când un copac este plantat, știu că întreaga comunitate are de câștigat”, a spus el.

 

Sursa: green-report.ro