Panourile solare noi pot absorbi 99.7 la sută din lumină

/ Vizionări: 10074

Panourile solare noi pot absorbi  99.7 la sută din lumină 

 

Ţiglă cu panouri solare — acoperiş energetic pe scară largă
Ţiglă cu panouri solare — acoperiş energetic pe scară largă

Oamenii de ştiinţă din compania Natcore Technology, New Jersey, au creat o celulă solară din siliciul negru, care are un coeficient de reflexie mediu de 0,3 la sută. Comparativ cu cele mai eficiente celule solare, care există pe piaţa de azi, dezvoltarea de la Natcore Tehnology, reflectă spectrului solar de zece ori mai puţin.

 

Acest lucru este principala condiţie prealabilă pentru a spori eficienţa energetică a celulelor solare şi în consecinţă, ridică competitivitatea lor în comparaţie cu combustibilii fosili convenţionali. Oamenii de ştiinţă au creat o suprafaţă neagră pe placheta din siliciu, folosind un proces relativ simplu de topire în baie de lichid. Suprafaţa rezultantă a plăcii poroase aproape nu reflectă lumină. Aceasta, este o caracteristică importantă a celulei solare, deoarece este cunoscut faptul că cu cît mai mică este reflectarea luminii incidente, cu atît mai multă energie solară poate fi transformată în energie electrică.

 

Panourile solare noi pot absorbi  99.7 la sută din lumină 

SoloPower desfăşoară panouri solare flexibile pe acoperişuri
SoloPower desfăşoară panouri solare flexibile pe acoperişuri

 

De asemenea, dezvoltatorii spun că celulele solare negre din siliciu sunt capabile să producă mai multă energie decît panourile solare convenţionale în orice condiţii. Astfel, elementele noi sunt mult mai eficiente dimineaţa şi seara, atunci cînd soarele străluceşte sub unghi şi chiar atunci, cînd cerul este acoperit de nori, în acest caz, ele utilizează la maxim lumina difuză. La instalaţiile solare mari, diferenţa între panourile solare existente şi cele noi, poate fi şi mai mare.

Recent, compania Natcore Technology, a primit o licenţă exclusivă de la Laboratorul Naţional pentru Energie Regenerabilă (NREL) din cadrul Departamentului Energiei SUA, pentru cercetarea şi lansarea pe piaţă a celulei solare negre din siliciu în baza unui brevet NREL. (Anterior, oamenii de ştiinţă din NREL au redus coeficientul de reflexie al panourilor solare pînă la 2%, cu toate acestea, Natcore Tehnology a reuşit să-l reducă aproape la zero). În prezent, Compania lucrează cu doi furnizori de echipamente pentru a dezvolta noua linie de producţie pentru celulele solare noi şi chiar au apărut şi potenţialii clienţi din Europa şi Asia.Un alt avantaj important al noii tehnologii de la Natcore Technology, este siguranţa deplină a panourilor finisate, deoarece în procesul de producţie nu se utilizează substanţe chimice periculoase.

 

 

Sursa: ekopower.ru

 

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137