Panourile solare transparente ar putea înlocui geamurile tradiţionale (+Foto)

прозрачная панель

 

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au realizat primul panou solar transaprent, care ar putea schimba modul în care vom alimenta cu energie casele noastre.

прозрачная панель

7 surse de energie regenerabilă pentru agricultura ecologică
7 surse de energie regenerabilă pentru agricultura ecologică

Concentratorul solar transaprent ar putea înlocui geamurile obişnuite de la case sau chiar ecranele smartphone-urilor şi să le transforme în celule fotovoltaice care vor încărca device-ul sau ne vor alimenta casa cu energie electrică. Spre deosebire de alte celule solare transparente, acesta este cu adevărat transparent.

Potrivit lui Richard Lunt, citat de „Extreme Tech“, panourile ar putea fi montate pe clădirile înalte sau pe orice dispozitiv mobil. Panourile fotovoltaice transparente nu vor putea înlocui cu adevărat curentul electric, pentru că eficienţa lor este limitată, dar ar putea prelua o parte din consumul tradiţional. Astfel, panourile de la Universitatea din Michigan au o eficienţă de 1%, dar cercetătorii speră să ajungă la 5%. 

прозрачная панель

Asemenea panouri ar putea alimenta câteva becuri de la un etaj sau ar putea oferi energia suplimentară unui smartphone pentru câteva ore. Din punct de vedere ştiinţific, panoul solar transparent este un oximoron, pentru că celulele fotovoltaice reuşesc să ofere energie eleftrică prin absorbţia fotonilor (razele soarelui) şi transformarea lor în electroni. Dacă un material e transparent, prin definiţie, lumina trece prin el. Din acest motiv, celelalte panouri aşa-numite transparente, aveau doar parţial această proprietate. 

Sursa: rodovid.me