Parcul ecologic „Zareadie” lîngă Piața Roșie din Moscova. Idee și realizare (+Foto)

 

Am fost în centrul Moscovei și am vizitat cea mai nouă zonă pentru plimbări și recreere. Iluminarea și atitudinea atentă față de lume este cea mai importantă idee a parcului „Zareadie”. Pentru prima dată oamenii s-au interesat atît de mult de lumea vie a țării lor natale, încît au decorat cu ea Kremlinul și Piața Roșie – obiective de patrimoniu UNESCO. „Zareadie” este o adevărată rezervație botanică ce servește drept casă pentru multe plante.

Este de remarcat faptul că această zonă de recreere și pietonală este situată în apropierea Kremlinului. Moscoviții și vizitatorii care se plimbă pe piața principală a capitalei pot vizita cele mai nou obiectiv turistic – parcul „Zareadie”. Acesta este primul parc nou din centrul Moscovei construit în ultimii 70 de ani. Cel mai neobișnuit parc al țării a fost creat cu ocazia Zilei Orașului, pe locul hotelului demolat „Rossia”.

Fermierul ucrainean a devenit eroul filmului francez despre ecologie
Fermierul ucrainean a devenit eroul filmului francez despre ecologie

Acesta ocupă o suprafață de 10,2 hectare, aproximativ 100 de mii de metri pătrați, pe care au fost reconstituite patru zone climatice ale Rusiei – păduri mixte, peisaj nordic, stepe și pajiști inundabile. Aici au fost plantate aproximativ 1 milion de plante, atît originale din zonele climatice, cît și copii adaptate la condițiile climatice de la Moscova.

De exemplu, în nord – ienupăr și mușchi, în stepă – plante aromatice și graminee, în pădurea mixtă – copaci, molid, mesteacăn, dumbravă, plante riverane. Există două iazuri în „Zareadie”, cu o adîncime de pînă la 1,1 metri, cu nuferi. Dar cea mai plăcută surpriză moscoviți o vor avea în primăvară, cînd toate plantele vor înflori.

Perla acestei noi unități noi este podul în formă de V de deasupra digului de pe rîul Moscova. Aceasta este o punte de observare peste rîu, cu vedere spre Kremlin și Catedrala lui Hristos Mîntuitorul. În fața noastră au apărut vederi surprinzător de frumoase ale orașului. Podul pare că zboară peste apă. În același timp, 3-4 mii de persoane pot sta pe puntea de observare și zbura peste apă. Și tocmai pentru că acest pod este din beton, decorat cu metal, cu pardoseală din lemn, avînd garduri transparente din sticlă. După aceste geamuri transparente, totul e ca în palmă, iar senzația de zbor crește momentan. Pentru siguranță, pe pod au fost instalate garduri mari, astfel încît nimeni să nu poată să urce sau să sară peste ele. Doar să fotografieze și să admire frumusețea și atracțiile orașului. Atenție! Podul „Zareadie” este un loc pentru selfie-uri frumoase.

Radiaţii şi poluarea împotriva ecologiei în casă
Radiaţii şi poluarea împotriva ecologiei în casă

În parc totul se face pentru o distracție plăcută fără garduri, bordură și alte obstacole. În toate trecerile și pavilioanele există ascensoare speciale. În zona pietonală există bănci pentru odihnă. Conform ideii autorilor, plantele de pe ele au fost alese astfel încît să supraviețuiască. Plimbarea noastră de-a lungul parcului a fost însoțită de multe zone neterminate ale parcului. Unele dintre ele nu au fost încă deschise. Și iarna a acoperit toate omisiunile botaniștilor, designerilor de peisaj și constructorilor acestui parc.

Multe lucruri nu au fost încă finalizate și aduse la funcționalitate. Nu totul este "strălucit" pentru vizitatori și turiști, așa cum a scris mass-media de la Moscova despre acest lucru.

Dar în ultimii zeci de ani, în inima Moscovei, lîngă zidurile Kremlinului, ar fi putut apărea orice. Astfel, pe locul hotelului „Rossia“, cu două niveluri de adăpost antibombă de beton sub temelie, trebuia să fie edificat un hotel multifuncțional complex de 6 etaje, în loc de 12, cu parcare subterană pentru 2,5 mii de locuri și o suprafață totală de 410 mii de metri pătrați. Dar, în loc de o clădire atît de imensă, Rusia a construit pur și simplu un parc. O zonă pietonală verde pentru odihnă. Cum se schimbă societatea noastră în favoarea oamenilor și a lumii.

Cercetătorii moldoveni vor pune în aplicare metode noi de prelucrare a deşeurilor din plastic
Cercetătorii moldoveni vor pune în aplicare metode noi de prelucrare a deşeurilor din plastic

Ideea de a fi mai aproape de natură a capturat societatea atît de mult, încît 14 miliarde de ruble au fost cheltuite pentru construirea parcului din centrul Moscovei. Banii au fost alocați din bugetul orașului. Au fost create 62 de mii de metri pătrați de spații verzi, 8 km de trotuare, inclusiv 1,8 km cu încălzire, bănci, iluminat, navigație. Au fost plantate peste 1 milion de plante, inclusiv 760 de copaci și 7 mii de arbuști.

Felinarele din parcul „Zareadie” se pornesc și se opresc automat, în funcție de vreme și de timpul zilei. Toată "umplutura" tehnică a parcului este ascunsă sub pămînt. În loc de urnele convenționale, este instalat un sistem de colectare cu vacuum a gunoiului.

„Zareadie” este singurul parc din Rusia, complet echipat cu un sistem de irigare prin picurare. Și nu este doar un parc. Aceasta este o nouă formă de spațiu public, dezvoltată de experți din întreaga lume.

Conform calculelor preliminare, în „Zareadie” se pot odihni pînă la 10 milioane de oameni pe an.

Am fost plăcut surprinși de un astfel de spațiu nou în centrul Moscovei, cu Wi-Fi gratuit în stradă, în parc și în pavilioane. Și în viitorul apropiat, în parc vor fi furnizate încărcătoare gratuite pentru gadgeturi.

Vă invităm să vă vedeți fotografiile acestei oaze unice din centrul Moscovei.

Анна Кунц