ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Parcurile din Chişinău. Parcul «La Izvor»



 

Fosta denumire - "Parcul de prietenie între popoare". Parcul a fost fondat în 1972 pe strada Calea Ieşilor şi este considerat unul dintre cele mai tinere din Chişinău. Zona parcului este de aproximativ 150 hectare.

 

 

 

 

În general, oamenii îşi amintesc că s-a decis, să se creeze un loc în care fiecare sculptură, construcţie şi fiecare metru pătrat, în general, ar vorbi despre prietenia între popoarele celor 15 republici ale URSS. În opinia noastră, a ieşit pur şi simplu un parc frumos, care însă a pierdut în zilele noastre o parte din elementele sale constitutive.

Iniţial, aici a fost o insulă, plaje, poduri, "un orăşel de basm", un restaurant, o cafenea, o staţie de bărci, terenuri sportive. Trebuie de remarcat că pe timpuri, în Chişinău, nu au fost atît de multe restaurante situate lîngă apă şi drăguţul "La Izvor", construit în perioada sovietică, a fost un local foarte prestigios. De-a lungul anilor şi revoluţiilor, restaurantul a fost lăsat în paragină. Numele s-a păstrat, însă restaurantul a alunecat la nivelul unei cafenele. Acum e doar o clădire abandonată, care în opinia noastră, încă poate fi salvată şi adaptată la ceva interesant şi important pentru orăşeni.

 

Парки Кишинева. Парк «La izvor» 

Парки Кишинева. Парк «La izvor» 

 

Lacurile din parc sunt formate de o cascadă de iazuri legate prin canale. Pasarela directă conduce la un pod cîndva original (în prezent în vigoare, dar dărăpănat). De pe această punte anterior se deschidea o privelişte la insula de basm, special creată pentru copii. Această insula, a fost mult timp, principalul punct de atracţie al parcului. De mal, insula de copii, a fost legată cu ajutorul unui feribot mic. Acest colţ drăguţ, a fost dedicat Zilei Internaţionale a Copilului. Sculptorii din Moldova, l-au împodobit cu compoziţii din poveştile ruse şi moldave. Martorii oculari îşi reamintesc faptul că prin gura unui dragon s-ar putea ajunge la o poiană cu Alba ca Zăpada şi cei şapte pitici, cocoşelul de aur, bufniţe care sunt acum în vogă şi alţi eroi.

 

Парки Кишинева. Парк «La izvor» 

Парки Кишинева. Парк «La izvor» 

Парки Кишинева. Парк «La izvor» 

Парки Кишинева. Парк «La izvor» 

 

Acest parc, precum şi multe altele, a stîrnit un scandal de lungă durată. Cu vînzarea restaurantului "La Izvor", a fost vîndut ilegal şi terenul adiacent - 4000 de metri pătraţi, ceea ce depăşeşte de două ori zona clădirii. Acum, oraşul ar putea pierde şi cele două insule pe lac. Conform hotărîrii judecătoreşti, dreptul la utilizarea acestora, ar trebui să fie transferat la o firmă privată, proprietarul complexului de restaurant. Dar, potrivit locuitorii oraşului, la care se pare că s-a alăturat în mod oficial şi primarul, acest teren ar trebui să rămână în proprietatea oraşului. Este şi mai surprinzător faptul vînzării terenurilor, deoarece insulele sunt administrate de către Asociaţia Gospodăriilor Verzi. La începutul lunii iunie, a fost organizat chiar şi un protest.

Îmi amintesc de ”Rugina” (care este situată, apropo, la 200 de metri de parc, de lîngă karting), pe care o intenţionează s-o demoleze, dar cu forţele unite, construcţia totuşi a fost salvată. Aşteptăm rezultatele istoriei referitor la insule.

 

Autor: Tanya Babyjohnson

 

 

Sursa: locals.md

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 19 iulie 2012 9:31
Vizualizări: 18334

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
57
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
97
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
66
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
235