ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pardoseala caldă din timpurile vechi




 

Nu o singură dată am auzit despre moșiile și grajdurile nobililor, în care amenajau o pardoseală și pereți calzi. Săpau canale din cuptoare, prin care trecea aerul cald. Însă o astfel de opțiune întâlnesc pentru prima dată.
Această tehnologie am găsit pe blogul lui Gleb Tiurin, autorul tehnologiei este proprietara casei Elena Bukovskaia.
Pe lângă casă este și o bucată de pământ, 50 de are de sol negru din Voronej, grădina de legume, livada, pășunatul pentru cosit.
Livada datorită tăierii efectuate în 2008 a supraviețuit la secetă din 2009, 2010,2011, iar vara trecută merii cu trunchiuri de un diametru de 50 cm, toți în scorburi, care nu au rodit 10 ani, au dat roadă excelentă. Gem din mere din soi Antonovka preparat  în cazan pe cărbuni din lemne de păr, nu are egal!
Și casa ne permite să facem o mulțime de descoperiri.
Casa bunicilor este construită din bușteni de stejar, cu pereții din interior și din exterior unși cu amestec de lut și de paie, în exterior căptușiți cu fier (din jgheaburi galvanizate aduse din Urali, demontate, acopereau pereții și acoperișul, credeți-mă, un astfel de "siding" (termoizolație – trad.) a durat timp de 60 de ani!
Casa reprezintă un termos ecologic curat care păstrează căldura în timpul iernii și răceala în zilele de caniculă.
Un exemplu minunat de tehnologie veche poate fi gardul de nuiele.
În luna august am schimbat podele în casă și am descoperit un eșantion de tehnologie de economisire a energiei de la începutul secolului al 19-lea: la o distanță de 1 metru de la fundație de-a lungul perimetrului camerei a fost aranjat   un gard de nuiele de înălțimea 50-60 cm, uns cu lut în exterior, cu unghiuri deschise îndreptare spre cuptor -  astfel de "reflectoare" au fost făcute pentru a "conduce" căldura de la cuptor sub podea și o păstra acolo – oare nu sunt podelele încălzite specifice? Fără un singur cui, doar materiale naturale - lut, nisip, paie, vița de vie - și mâini!
Cuptorul rus stă în colț, departe de ferestre, pe o temelie din chirpici. Perimetrul gardului din nuiele se deschide în apropierea cuptorului la aproximativ 1,5 metri, la nivelul fundației. La utilizarea constantă a cuptorului fundația se încălzește treptat și întoarce căldura. Sub podea între perete și gardul de nuiele totul este acoperit cu pământ,  în interior este lăsat un airbag – spațiul gol dintre scândurile podelii și pământul,  în care "se scurgea"aerul cald de la fundație. Toate acestea  am învățat din vorbele bătrânilor. Restabilim cuptorul rus, podeau am schimbat, vom raporta  cum va fi testată tehnologia.
Avem nevoie de să reînvățăm cum să trăim respectând natura, atunci ea nu va rămâne îndatorată...".

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 11 ianuarie 2014 12:40
Vizualizări: 8175

Citiţi de asemenea

În inima Himalayei, acolo unde vârfurile înzăpezite se întâlnesc cu cerul, membrul grupului din Moldova - Andrei Elistra...
64
În Templul Luxor, una dintre monumentele lui Ramses al II-lea, la prima vedere pare un monument obișnuit, dar adăposteșt...
77
1. Evitați să cumpărați miere din magazin! Mai bine mergeți la târgul de miere, care este destul de frecvent în fiecare ...
53
Mahatma Gandhi nu are nevoie de nicio prezentare. În India, numele său este înconjurat de aceeași venerație cu care sunt...
122