Parlamentul francez a aprobat o lege care interzice cultivarea porumbului modificat genetic

/ Vizionări: 2696

 

 
Membrii Camerei Inferioare a Parlamentului Francez au aprobat o lege care interzice vânzarea, utilizarea și cultivarea  porumbului modificat genetic în țară.
 
Autoritățile franceze sunt îngrijorate de faptul că cultivarea organismelor modificate genetic presupune anumite riscuri, inclusiv pentru mediul înconjurător, raportează site-ul englez RT. Interdicția legislativă a urmat după ce în martie, în Franța a fost interzis porumbul modificat genetic MON 810. Interdicția în cauză a intrat din nou în vigoare după ce deciziile, adoptate de Guvern, a doua oară au fost anulate de către Curtea Supremă a Franței.
 
Porumbul MON 810 este singurul OMG autorizat pentru cultivare pe teritoriul UE. Comisia Europeană a aprobat de asemenea cultivarea cartofilor OMG, însă decizia a fost ulterior anulată în instanță.
 
Soiul MON 810, rezistent la sfredelitorul porumbului european, a fost înființat de corporația Monsanto. Potrivit Serviciului Internațional pentru monitorizarea aplicării agrobiotehnologiilor (ISAAA), suprafață însămânțată de MON 810 în UE anul trecut a ajuns la un record de 148 de mii de hectare.
 
Rețineți că Parisul s-a opus introducerii culturilor modificate genetic în UE. Franța a fost una din cele 12 țări care au semnat o scrisoare în adresa Comisiei Europene împotriva aprobării stammului Pioneer 1507. În ciuda acestui fapt, autoritățile britanice susțin că fără OMG-uri Uniunea Europeană riscă să devină un "muzeu de agricultură mondială". Specialiștii spanioli susțin de asemenea cultivarea culturilor OMG. Potrivit acestora, fără noile tehnologii ei nu vor fi capabili să concureze cu alți furnizori mondiali de produse agricole, care de mult timp cultivă OMG-uri.
 
Experții se tem că adoptarea noilor reglementări poate provoca un val de euroscepticism, deoarece multe țări pur și simplu se vor supune deciziilor adoptate din cauza unui vot prost organizat, pe care Italia a numit deja "nonsens european".
 
Între timp legea cu privire la interzicerea porumbului OMG MON 810 în viitorul apropiat va fi examinată de către Camera Superioară a Parlamentului Francez. Cu toate acestea, în cazul în care ea va fi respinsă, ultimul cuvânt îl are Adunarea Națională.