Particulele radioactive de la Cernobil din nou in atmosfera

/ Vizionări: 3656

Чернобыль

 

La 29 de ani de la explozia reactorului patru al centralei nucleare de la Cernobil din Ucraina efectele devastatoare se fac din nou simtite in Europa. Cum se poate ca particulele radioactive sa calatoreasca din nou?

Lupii radioactivi de la Cernobîl (Video)
Lupii radioactivi de la Cernobîl (Video)

Un studiu al Institutului Norvegian pentru Investigarea Aerului si publicat de revista ‘New Scientist‘ a demonstrat ca ultimele incendii de padure din regiunile incluse in zona de protectie din jurul Cernobilului au eliberat in atmosfera noi particule radioactive care au ajuns in tari ale Europei Occidentale, informeaza ‘The Daily Mail‘.

Particulele reactive sunt reactivate din cauza frunzelor si a vegetatiei din zona de proteztie de 2600 de kilometri patrati, care au absorbit substantele radioactive din sol iar la ardere, particulele radioactive ajung in aer. Asa s-a intamplat la toate incendiile din aceasta zona, izbucnite in anii 2002, 2008 si 2010. S-a demonstrat ca in aceste perioade s-au eliberat in atmosfera sub forma de fum intre 2% si 8% de cesiu-137, precum si cantitati importante de particule toxice cum sunt strontiu, plutoniu si americiu.

 

Sursa: ecomagazin.ro