Pe Marte s-a descoperit „apă grea”

/ Vizionări: 2964

 

 

Марсианская вода оказалась тяжелее земнойRobotul Curiosity trimis de NASA pe Marte a descoperit primele urme ale existenţei apei pe Planeta Roşie. Potrivit Inquisitr.com, care citează National Greographic News, Roverul Curiosity a găsit în Craterul Gale din zona denumita Yellowknife Bay roci cu striaţii ce indică faptul că odată în acel loc exista apa.

 

În plus, Roverul a descoperit şi alte tipuri de materiale care ar fi putut să se producă numai în cazul existenţei apei în zonă.

Curiosity a aterizat pe Marte (+Video)
Curiosity a aterizat pe Marte (+Video)

John Grotzinger de la Institutul de Tehnologie din Pasadena, a declarat că "oriunde căutăm, găsim striaţii de acest gen în roci. Aceste "vene" arată că în trecut pe acolo a circulat apa".

Analiza mostrelor de sol marţian a permis oamenilor de ştiinţă să tragă concluzia că apa descoperită pe Planeta Roşie este „mai grea” decît cea terestră. Ea conţine mai mult deuteriu, izotrop al hidrogenului, care are neutron în plus.

În conformitate cu datele obţinute, deuteriul se întîlneşte în apa marţiană într-o cantitate de 5 ori mai mare decît pe Terra. În plus, în mostrele de sol s-au depistat compuşi obişnuiţi pentru noi. Pe suprafaţa Marte se pot găsi particule de vapori de apă, dioxid de carbon, oxigen şi dioxid de sulf.

 

 

 

 

 

Sursa: moldovenii.md