Pentagon construieşte o «maşină de propagandă» pentru reţelele sociale

/ Vizionări: 2298

Pentagon construieşte o "maşină de propagandă" pentru reţelele sociale

 

Pentagon construieşte o maşină de propagandă pentru reţelele socialeUnitatea de Cercetare a Pentagonului, agenţia DARPA, dezvoltă un sistem automatizat pentru detectarea, precum şi desfăşurarea campaniilor de sensibilizare în cadrul reţelelor sociale. Se presupune că un mecanism similar poate fi util în regiunile în care sunt dislocate subdiviziunile Armatei U.S.A.

Pentagonul lucrează la un implant de creier
Pentagonul lucrează la un implant de creier

Sistemul, numit SMISC, ar trebui cât mai devreme posibil să determină ce zvonuri sau întrebări sunt în prezent în aria intereselor utilizatorilor reţelelor sociale. De asemenea, algoritmii sofisticaţi vor trebui să determine ce sau cine este în spatele tuturor acestor vorbe, şi dacă chestiunea discutată în blogosfera este un produs al inteligenţei colective sau o injectare de propagandă a inamicului.

Mai mult ca atât, sistemul ar trebui să fie în măsură să ajute la organizarea contra-propagandei. Wired menţionează că acest tip de propagandă este ilegală în SUA, dar când vine vorba de o acţiune militară "într-un câmp străin", totul este legal.

Deocamdată este departe până la apariţia produsului în funcţionare. În prezent, DARPA are nevoie de o mulţime de date pentru a depana algoritmii. În acest scop, agenţia a anunţat o ofertă printre potenţialii furnizori de astfel de conţinut.

În ceea ce priveşte modul de răspândire a propagandei proprii, apoi câteva luni în urmă, s-a vorbit despre ordinul Pentagonului privind crearea unui soft special pentru a controla boţi (eng.botnets). Aparent, anume acest mecanism va fi utilizat în SMISC.

 

Autor: Igor Krein

Sursa: nstarikov.ru cu link pe webplanet.ru