Pesticidele neonicotinoide care ucid albinele sunt mai periculoase decât se credea

/ Vizionări: 2180

Неоникотиноидные пестициды даже более опасны, чем считалось ранее

Pesticidele neonicotinoide care dăunează populaţiilor de albine din întreaga lume sunt chiar mai periculoase decât se credea anterior, potrivit unor studii ştiinţifice recente. O nouă evaluarea realizată de către European Food Safety Authority (EFSA) privind trei substanţe chimice care sunt deja interzise în Europa – clotianidin, imidacloprid şi tiametoxam – acestea prezintă un ”risc ridicat” pentru albine, atunci când sunt pulverizate pe frunzele plantelor.

Aceste informaţii utile ar putea ajuta la menţinerea interdicţiei, care este contestată de Uniunea Naţională a Fermierilor din Marea Britanie. De fapt, Greenpeace speră că noile informaţii vor ajuta chiar la extinderea interdicţiei, aşa încât substanţele să nu poată fi folosite nici în livezile de fructe după înflorire, nici pentru culturile crescute în sere.

”Comisia ar trebui să extindă interzicerea de la nivelul UE, aşa încât să acopere toate utilizările de neonicotinoide pentru toate culturile şi să încheie abordarea actuală privind derogările. Există alternative nechimice viabile, iar UE ar trebui să îi încurajeze pe fermieri să le utilizeze”, a spus Marco Contiero, director de politici agricole la Greenpeace.

Problema este deosebit de presantă deoarece mai mult de 25% din bondarii europeni şi aproape 10% din populaţia totală a albinelor sunt pe cale de dispariţie, potrivit listei roşii a Uniunii pentru Conservarea Naturii.

 

Sursa: green-report.ro