Piata solarelor explodeaza in 2014

/ Vizionări: 3332

В 2014 году рынок солнечной энергии взорветсяPiata mondiala a energiei solare iese incet-incet din marasm, iar expertii prevad o explozie a investitiilor,  pe acest segment, fiind asteptate noi proiecte cu o capacitate fotovoltaica de aproximativ 45 GW, se arata intr-o analiza realizata de lesechos.fr.

Primele semne de iesire din criza, pe piata mondiala, au fost inregistrate in 2013, cand au fost instalati intre 35 si 38 de GW. Mai multi fabricanti de panouri solare au revenit pe profit dupa 2 ani de pierderi. Este cazul chinezilor de la JinkoSolar si Trina Solar, dar si al americanilor de la SunPower, filiala a  Total. Industriasii din solar au beneficiat, in 2013, de o scadere a costurilor de productie, cat si de o stabilitate a preturilor”, potrivit lesechos.fr.

In Romania, solarele au atras

investitii de 1 miliard euro in 2013

Bricheta care funcţionează pe energie solară sau Solar Spark Lighter
Bricheta care funcţionează pe energie solară sau Solar Spark Lighter

Valoarea proiectelor solare puse in functiune in primele unsprezece luni alelui 2013 a depasit pragul de un miliard de euro, scrie zf.ro.

In ciuda incertitudinilor legislative, capacitatea proiectelor finalizate a crescut in aceasta perioada de 15 ori fata de cea instalata la finalul anului trecut. Gigantul sud-coreean Samsung este proprietarul celui mai mare parc solar care functioneaza acum in Romania.

Potrivit datelor Transelectrica, la finalul lunii noiembrie in Romania functionau parcuri solare cu o capacitate de 740,4 MW, echivalentului in putere al unui reactor al centralei nucleare de le Cernavoda. La finalul lui 2012 insa, tot datele Transelectrica arata ca in Romania functionau numai 49,3 MW, ceea ce inseamna ca, in 11 luni, dimensiunea proiectelor a crescut de 15 ori”, potrivit zf.ro.

Cum, potrivit datelor din piata si informatiilor publicate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru a monta un megawatt intr-un proiect solar sunt necesare investitii cuprinse intre 1,3 si 1,8 milioane de euro, rezulta ca la un pret mediu de 1,55 milioane de euro, domeniul a atras, in 2013, sume de peste 1 miliard de euro.