Piramidele din Mesoamerica au apărut cu mult înainte de Maya

/ Vizionări: 8016

Древние пирамиды майя оказались на 1000 лет старше Христа

 

 

Orașul antic Tikal – capitala celui mai puternic stat Maya
Orașul antic Tikal – capitala celui mai puternic stat Maya

În centrul Guatemalei au fost descoperite artefacte arheologice care pun sub semnul întrebării teoria de pînă acum privind apariţia culturii piramidelor în timpul civilizaţiei Maya, potrivit New Scientist.

 

Un grup de arheologi condus de Takeshi Inomata de la Universitatea din Arizona a descoperit în oraşul antic mayaş Ceibal (în Guatemala de astăzi) un grup de construcţii vechi care au fost ridicate cu mult înainte de apariţia mayaşilor. Acestea reprezintă o piramidă de mici dimensiuni şi mai multe platforme mari cu destinaţie religioasă, dintre care una are o înălţime de 1 metru şi lungimea de 55 metri.

Analiza efectuată cu radiocarbon a arătat că piramida a fost construită aproximativ în jurul anului 850 î.e.n., iar platforma cu 1.000 de ani î.e.n..

Această descoperire îndeamnă la o nouă privire asupra istoriei Mesoamericii. Pînă acum se credea că piramidele au început să fie construite de Olmec, o civilizaţie care a precedat apariţia şi înflorirea Maya, cele mai vechi construcţii datînd cu aproximaţie din anul 800 î.e.n.- aproximativ atunci se presupune că a fost construit celebrul oraş olmec La Venta în Mexic. Cele mai vechi monumente arhitecturale ale Maya se referă la aceeaşi perioadă, ceea ce i-a făcut pe arheologi să creadă că Maya împrumutase cultura construcţiei piramidelor de la civilizaţia Olmec.

Vechiul complex religios Ceibal sugerează încă că atît civilizaţia Maya, cît şi Olmec au împrumutat cultura piramidelor de la altă entitate, ale cărei monumente nu au fost descoperite pînă acum de arheologi.

Arheologii din grupul lui Takeshi Inomata au mai găsit un loc cu piramide antice, care, potrivit acestora, au fost ridicate fie în acelaşi timp cu cele din Ceibal, fie cu 50-100 de ani mai devreme. Acestea se află la Ojo de Agua, la graniţa dintre Mexic şi Guatemala. Mica aşezare nu a făcut parte din civilizaţia Olmec; acolo au trăit triburi care au fost asimilate fie de Maya, fie de Olmec, dar aceasta s-a întîmplat mai tîrziu decît în perioada cînd au fost construite piramidele.

Nu se ştie foarte clar ce fel de triburi au trăit aici, dar este posibil ca lor să le fi aparţinut tradiţia construcţiei piramidelor, ce a fost împrumutată mai tîrziu de civilizaţiile Olmec şi Maya, conform experţilor.

 

 

 

Sursa: noi.md