ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Plantarea mixtă a legumelor (Partea 2)




 

Castraveți. Plantele sateliți pentru castraveți sunt Phaseolus vulgaris și păstări, țelina, sfecla, salata verde, varza , usturoi, ceapa, arpagic, ridichi, spanac, molura. Efectul cel mai benefic pe castraveți au leguminoase, astfel încât vă recomandăm să plantați leguminoase în jurul parcelelor cu castraveți. Castraveții, la rândul său, pot fi plantați în jurul porumbului care beneficiază foarte mult de la această vecinătate.

Ierburile favorabile pentru castraveți sunt mușețel, mărar, limba-mielului. Rămâne deschisă întrebarea privind compatibilitatea castraveților cu roșii. Diverși autori au exprimat în acest sens avize direct opuse: unii spun că este o combinație bună, alții - că este absolut imposibil de combinat. Deci această întrebare fiecare grădinar va trebui să rezolve în mod empiric.

Pătrunjel. Este o plantă satelit pentru multe culturi: sparanghel, trandafiri, țelină, praz , mazăre, roșii, ridichi, căpșuni, salată verde. Se recomandă să puneți pătrunjel pe marginile paturilor cu roșii. Pătrunjelul, plantat alături de trandafiri, reduce numărul de păduchi pe flori, plantat între rândurile de căpșuni - respinge melci.

Piper. Planta satelit - busuioc, planta ostilă - molura.

Ridichea tolerează plantarea mixtă cu roșii, spanac, pătrunjel , sfecla, mangold, diferite soiuri de ceapă, usturoi, specii de varză, căpșuni, mazăre. Deosebit de benefică este combinația ridichilor în același rând cu salata verde și salată iceberg, care o protejează de păduchi Phyllotreta.

Ridichea plantată între rânduri de Phaseolus vulgaris are un gust deosebit de delicat și rizocarp mare. Fasolele de asemenea protejează ridichile împotriva dăunătorilor. Deoarece semințe de ridiche germină repede, se recomandă să le semănați împreună cu culturile ce germină lent (sfecla, spanac, morcovii, păstârnac) pentru
marcarea rândurilor. Ridichii nu-i place căldura extrema, așa că de multe ori ea este semănată în rânduri alternative cu culturi care o întunecă ușor și protejează de supraîncălzire. Călțunaș și creson care înconjoară paturi cu ridiche, îmbunătățesc gustul legumei, adăugând o senzație picantă , iar sub influența salatei ea capătă o aromă mai delicată.
Vecinul nedorit este isop. Unii grădinari cred că și castraveții sunt vecinii răi pentru ea.

Napi . Planta satelit - mazăre. Nefavorabile pentru napi sunt brâncuța, muștar și troscot.

Salata . Salata verde și salata lactuca (Lactuca sativa) se combină bine cu mai multe culturi de legume. Ea este un companion bun pentru roșii, castraveți, păstăi  și Phaseolus vulgaris, arpagic, spanac, căpșuni, mazăre.

Vecinătatea este deosebit de favorabilă pentru legume din familia cruciferelor - tot felul de varză, ridiche, napi, întrucât descurajează purici de sol . Și pentru ea înseși este utilă ceapa care descurajează păduchi Phyllotreta .

Salatei nu-i place supraîncălzirea, ea are nevoie de o umbră parțială, dar numai parțială  așa că apropierea plantelor cu frunze dense, cum ar fi morcovii, sfecla, este negativă pentru salată.

Tufe de salată pot fi plantate în diferite părți ale grădinii, unde ea se va dezvolta sub acoperirea plantelor mai mari. Deosebit de benefice pentru ea sunt crizantemele.

Sfeclă de zahăr. Cercetătorul Hubmann, care de mai mulți ani a verificat compatibilitatea  sfeclei de cu zahăr cu alte legume, spune că cinci tipuri de legume - cartofi, roșii, Phaseolus vulgaris, sfecla și spanac se stimulează reciproc.

În conformitate cu observațiile sale, sfecla de asemenea are un efect foarte bun pe toate tipurile de varză, salată verde, ridichi și napi, pentru sfeclă este în special benefică vecinătatea cepei, guliei, spanacului, salatei, în plus ea tolerează plantații comune cu usturoi, castraveți, căpșuni, țelină de rădăcină.

Privind incompatibilitatea sfeclei de zahăr cu alte culturi nu există un consens. Unii grădinari susțin că aceasta nu crește bine în vecinătate cu arpagic, porumb și cartofi. În ceea ce privește mangold, care face parte din aceeași familie botanică ca și sfecla, există de asemenea diferențe.

Un autor afirmă că mangold are un efect pozitiv asupra sfeclei, celălalt - legumele din această familie de plante nu pot tolera exudatele radiculare și, prin urmare, nu pot fi plantate în apropiere.

Există sugestii că exudatele raduculare de sfeclă au proprietăți antibiotice și, prin urmare, replantarea sfeclei alături de unele culturi, în special, morcovii, poate avea un efect de vindecare.
Dar în același timp nu trebuie să uităm despre distanța suficientă dintre plante, deoarece frunzele puternice și mari de sfeclă umbresc culturile vecine.

Telina. Țelina și varză sunt în relații de ajutor reciproc: varza stimulează creșterea țelinei, iar țelina îndepărtează de varză musculița albă . Țelina se combină bine cu roșii, spanac , castraveți , salata verde, sfecla.

Un efect deosebit de benefic asupra țelinei au arpagic și Phaseolus vulgaris, nu este recomandat să semănați țelina alături de porumb, cartofi, pătrunjel, morcovi.

Tomate. Unii consideră roșii plante "egoiste", care iubesc să se dezvolte pe cont propriu, separat de alte culturi . Dar experiența grădinarilor germani și elvețieni arată că roșiile tolerează vecinătatea altor legume și sune destul de potrivite pentru plantări mixte.

Ele se combină bine cu țelină, andive, ridiche , napi, porumb, salata verde, varza, usturoi, morcovi, sfeclă . Efect benefic reciproc este observat cu arpagic, spanac, Phaseolus vulgaris, pătrunjel , care este de multe ori plantată la marginea paturilor de tomate.

Roșii au relații ostile cu gulii, molura și mărar. În ceea ce privește relație cu cartofi și castraveți, opiniile sunt diferite, poate depinde de modul de plantare.

Este favorabilă pentru tomate vecinătatea următoarelor ierburi care îmbunătățesc gustul lor: busuioc, melissa, limba-mielului , arpagic, crăița, menta , salvie , cimbru. Urzica (Urtica diodica) aproape de roșii, îmbunătățește calitatea sucului de roșii și extinde perioada de valabilitate a legumelor.
Dovleac. Grădinarii recomandă să poziționați gropițe cu dovleac între plante de porumb. Porumbul umbrește dovleacul în vremea fierbinte și îl salvează de la supraîncălzire.

Fasole. Phaseolus vulgaris este planta cea mai prietenos din familia leguminoaselor. Relațiile de asistență și stimulare reciprocă sunt observate pentru fasole și ridichi, tot felul de varză, porumb, țelină, castraveți, cartofi, roșii, sfeclă, spanac.

Prin secrețiile de rădăcină, bogate în azot, fasole ajută la creșterea altor tipuri de legume de alături. În plus, fasole sunt compatibile cu mangold, salata verde, căpșuni, praz . Fasole nu tolerează ceapa, usturoi, molura, mazărea.

Din ierburi pentru fasole se recomanda cimbru care o protejează de la afide negre.

Usturoi. Se pare că în Europa de Vest aceasta nu este foarte popular, de aceea usturoiul este rar folosit în plantări mixte. Este cunoscut faptul că usturoiul se combină bine cu roșii, sfeclă, morcovi, castraveți, căpșuni și are un impact negativ pentru fasole, mazăre, varză.

Spanac. Spanacul este membru favorit al comunității de legume în Germania și Elveția. I se atribuie o mulțime de calități pozitive, inclusiv rezistenta la frig , o scurtă perioadă de maturizare, forma compactă.

Acest lucru îl face o cultură foarte convenabilă pentru plantări succesive și mixte. În plus, rădăcinile de spanac au un efect benefic asupra proprietăților solului,iar saponina care face parte din secrețiile sale de rădăcină stimulează absorbția substanțelor nutritive de rădăcinile legumelor cultivate lângă el.

Relație de efect benefic reciproc a fost remarcată pentru spanac și cartofi, roșii, fasole, sfeclă. Cele mai frecvente combinații sunt spanac cu gulia, ridichi, salata verde. De asemenea,  el se combină bine cu morcovi, ceapă , pătrunjel, creson și țelină, varză, căpșuni.
Spanacul nu este ostil pentru nici un soi de plante.

Toate sfaturile privind metodele de cultivare a legumelor ar trebui să fie luate ca o recomandare, ci nu ca reguli absolut rigide. Fiecare grădinar ar trebui să le testeze pe terenul său, cu  soiurile adaptate la condițiile locale.

Metodele descrise asigură utilizarea eficientă a întregii zone de grădină în timpul sezonului de vară. Cu această metodă de cultivare, o suprafață de 100m ² ( 1 ar ) poate hrăni o familie din patru persoane.

Este demn de menționat un alt sfat important de la grădinari cu experiență. Acest lucru se aplică pentru planul anual de plantare.

Este nevoie de el, în primul rând, pentru a respecta corect rotația culturilor  după ani în conformitate cu regulile de rotație, în al doilea rând, pentru planifica resemănarea și replantarea unora culturi la altele la începutul anului.

Toate acestea este greu de reținut și de păstrat în memorie, mai ales atunci când dispuneți de o mare varietate de culturi , așa că planul și harta grădinii sunt absolut necesare.

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 26 martie 2014 9:38
Vizualizări: 22138

Citiţi de asemenea

În secolul al XXI-lea, când cancerul înregistrează o creștere rapidă, necesitatea unor tratamente alternative devine t...
78
Capterev, 1901„Sinceritatea este naturală, perfect accesibilă omului, foarte simplă și chiar, luată în sine, absolut nec...
105
Ziua Pământului este sărbătorită în fiecare an pe 22 aprilie. Celebrarea are loc în jurul unei anumite teme: în 2024, te...
78
Dacă doriți să învățați pe cineva, să educați pe cineva și să comunicați pentru ca încrederea să nu scadă, ci să crească...
127