Plantele absorb mai mult carbon decît se credea anterior

/ Vizionări: 3444
Tag-uri: ,

Plantele absorb mai mult carbon decît se credea anterior

În fiecare an, în procesul de fotosinteză, plantele absorb 150-175 de miliarde de tone de carbon, ceea ce este cu aproximativ 30-50 de miliarde de tone mai mult, decît presupuneau oamenii de ştiinţă. Calculele teoretice anticipate au fost confirmate vara anului trecut de un grup de savanţi care au folosit datele modelelor ciclului de hidrocarburi şi ale staţiunilor analizatoare ale compusului aerului în întreaga lume. Conform acestor date, volumul de captare a carbonului a fost estimat la 123 de miliarde de tone.

Un film despre influenţa cuvintelor asupra totului din jur: apă, plante, omul (Video)

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California au propus o nouă metodă privind estimarea absorbţiei carbonului de către plante. Pentru a face acest lucru, ei au folosit datele raportului dintre izotopii de oxigen şi dioxidul de carbon. Aceste date sunt colectate de staţiuni în Antarctica şi insulele din Pacific încă din 1977. Anume în conformitate cu datele prezentate de o staţiune, pentru prima dată a fost demonstrată , în mod concret, o creştere de dioxid de carbon în atmosferă. Potrivit oamenilor de ştiinţă, estimările actuale ale GPP de 120 de miliarde de tone pot fi în mod semnificativ reduse, cifra reală este de aproximativ 150-175 de miliarde de tone. În ciuda faptului că astfel de calculele pot fi considerate doar preliminare, această specificare ar contribui la utilizarea unui nou parametru pentru modelele ciclului de carbon.

Valoarea de 43 la sută a fost obţinută pe baza modelelor ciclului de carbon, şi acest indiciu, în mod substanţial, depinde de distribuţia geografică a speciilor de plante. De exemplu, trestia de zahăr, porumb şi nişte ierburi, care cresc în savane, se referă la plantele C4, la care fotosinteza se produce mult mai eficient şi mai rapid. Prin urmare, exactitatea parametrilor teoretici, precum şi evaluările autorilor studiului, pot fi ajustaţi doar cu ajutorul unor hărţi mai exacte ale distribuţiei geografice a vegetaţiei.

 

 

Sursa: newsland.ru