Plantele de birou îmbunătăţesc concentrarea şi productivitatea

/ Vizionări: 2080

Растения в офисе повышают концентрацию внимания и производительность труда

E bine cunoscut faptul că spaţiile în care sunt ţinute plante sunt mai puternic oxigenate şi sunt un mediu mai plăcut de lucru. Dar mai multe echipe de cercetători din Norvegia şi America cred că plantele aduc mult mai multe beneficii. Două studii separate arată că plantele ţinute la locul de muncă nu aduc doar beneficii estetice şi vizuale, ci, de asemenea, îmbunătăţesc nivelul de concentrare şi productivitate.

O echipă norvegiană a testat, în cadrul a două studii recente, efectul pe care îl au plantele de birou asupra productivităţii muncitorilor. Fiecărui participant i s-a dat un exerciţiu în care trebuia să citească mai multe fraze pe un ecran de calculator şi să ţină minte ultimul cuvânt din fiecare. În cadrul primului studiu, realizat în 2011, participanţii au făcut exerciţiile în timp ce stăteau la un birou simplu de lemn, fără nimic în jur. Ceilalţi au făcut aceleaşi exerciţii, dar la un birou înconjurat de plante. Rezultatele au fost copleşitoare – cei înconjuraţi de plante s-au descurcat mult mai bine decât ceilalţi.

Frunzele de nuc, tratament minune pentru sănătate și frumusețe
Frunzele de nuc, tratament minune pentru sănătate și frumusețe

Al doilea studiu, realizat în această vară, a confirmat rezultatele primului. Ruth K. Raanaas de la Norwegian University of Life Sciences, un colaborator în ambele studii, a spus că plantele de birou ar putea oferi o modalitate simplă şi rentabilă de a-i ţine pe angajaţi mulţumiţi şi concentraţi. „Cei mai mulţi oameni îşi petrec o mare parte a vieţii la birou, aşa că până şi cele mai mici efecte au o mare importanţă practică”, a spus Raanaas.

Aceste teste subliniază teoria „restaurării atenţiei”, care susţine că oboseala mentală poate fi redusă atunci când dăm o pauză atenţiei noastre directe. De obicei, somnul rezolvă această problemă, însă când suntem treji, putem să ne împrospătăm atenţia dacă ne concentrăm mintea către ceva care necesită doar atenţie indirectă, lipsită de efort, cum ar fi natura.

 

Sursa: green-report.ro