Podoabe datate din perioada Imperiului Roman descoperite la Ungheni

/ Vizionări: 4096

римское золото

 

Descoperire arheologică unică din perioada imperiului roman realizată în procesul lucrărilor de reabilitare a sistemului de irigare Blindești din raionul Ungheni.

În timpul lucrărilor de excavare a tranşeelor pentru instalarea reţelei de ţevi a fost descoperit un schelet uman şi mai multe podoabe şi obiecte.

Schimbările climatice — cauza căderii Imperiului Roman?
Schimbările climatice — cauza căderii Imperiului Roman?

Vlad Vornic, directorul Agenţiei Naţionale Arheologice (ANA), a precizat că osemintele şi obiectele descoperite datează din perioada imperiului roman, secolul I-II era noastră.

Directorul ANA a declarat că printre obiectele extrase se numără o podoabă care reprezintă o piesă unică în Republica Moldova prin tehnica de executare şi metal. Este vorba de un cercel din aur care are un element în formă de amforă, decorat cu mărgele.

Echipa de arheologi preconizează extinderea cercetărilor în zonă pentru a completa patrimoniul național cu detalii despre viața și activitatea așezărilor preistorice ale oamenilor care au populat aceste teritorii.

Bijuteriile de acest gen erau caracteristice artefactelor romane din sec. I – II ale erei noastre, având la bază influenţele elene şi cele din Orient, graţie extinderii Imperiului Roman. De regulă, podoabe cum ar fi cerceii şi brăţările erau purtate exclusiv de nobilii romani.

римское золото

 

Sursa: newsmoldova.md

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137