Potrivit NASA, axa Pământului s-a deplasat din cauza cutremurului cu 17 cm

/ Vizionări: 3972

Potrivit NASA, axa Pământului s-a deplasat din cauza cutremurului cu  17 cm

 

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 baluri din Japonia a provocat deplasarea axei planetei, care este centrul de echilibru al maselor, cu 17 cm. În această privinţă, lungimea zilelor terestre a scăzut cu 1,8 microsecunde. Aceste date au fost furnizate de către Richard Gross, care reprezintă Jet Propulsion Laboratory, NASA, situat în Pasadena, California.

Încă două zile în urmă au fost numite cifre mai mici: 15 centimetri - axa de deplasare şi 1,6 microsecunde pentru reducerea timpului zilei. Oamenii de ştiinţă susţin că primele cifre au fost preliminare, noile date au fost obţinute pe baza datelor obţinute de la sateliţii orbitali din Statele Unite. Informaţiile lor permit de a face o imagine complet corectă a schimbărilor, care au avut loc pe planetă. Gross, de asemenea, subliniază că aceste cifre pot varia din cauza faptului că în zona Japoniei continuă activitatea seismică.

 

Potrivit NASA, axa Pământului s-a deplasat din cauza cutremurului cu  17 cm

Soarele, așa cum nu l-ai mai văzut: imagini NASA (Foto)
Soarele, așa cum nu l-ai mai văzut: imagini NASA (Foto)

După cum se ştie, propria axă a Pământului se schimbă aproape constant din cauza impactului diverselor evenimente, care pot duce la modificările distribuţiei existente a maselor de greutate foarte mare ale obiectelor pe suprafaţa Pământului. Dar, în acelaşi timp, mulţi confundă distribuţia axei de masă cu axa de rotaţie a planetei, sunt concepte total diferite. În special, Richard Gross a declarat următoarele: "Durata zilei variază la fel ca şi un bun patinator, care creşte frecvenţa şi viteza învârtirii propriului corp pe loc şi, în acelaşi timp, lipeşte mâinile în lateral. Cutremurul în Japonia a mutat o mare parte din masa Pământului, astfel că ea a început să se învârtească un pic mai repede. În consecinţă, acest lucru s-a  reflectat şi asupra duratei de timp a zilei în direcţia reducerii.

Cutremurul din Japonia poate fi comparat cu cutremurul din 2010, în largul coastei de Chile, care a cauzat deplasarea axei Pământului cu 8 cm şi reducerea timpul zilei cu 1.26 microsecunde. În acelaşi timp, zguduirile subterane cu o magnitudine de 8.9 baluri sunt cele mai puternice din istoria existenţei omenirii.

 

 

Sursa: tainy.net