Poze de tip selfie pot duce la boli mintale grave

/ Vizionări: 3830

Селфи может спровоцировать серьезные психические заболевания

Banalele poze de tip selfie şi utilizarea excesivă a reţelelor de socializare pot duce laboli mintale grave. Este avertismentul psihologilor, care spun că au ajuns să trateze tineri care nu mai pot trăi fără internet. Boala secolului tinde să se agraveze. Zilnic zeci de tineri din întreaga lume îşi pierd viaţa sau sunt mutilaţi în încercarea de a prinde cadrul de aur.

De multe ori, în căutarea unei fotografii pentru prietenii virtuali, tinerii își pun viața în pericol. Ei urcă pe acoperişuri, escaladează poduri, sar în gol. La începutul lunii mai, imagini şocante cu o adolescentă de 18 ani din Republica Moldova au făcut înconjurul lumii. Fata a urcat pe un vagon împreună cu o prietenă încercând să-şi facă selfie. Acestea nu au ţinut cont de linia electrificată de 27000 de volţi care se află sub tensiune.

Un locuitor din Astrahan a făcut din scara blocului său o galerie de artă (Foto)
Un locuitor din Astrahan a făcut din scara blocului său o galerie de artă (Foto)

Jurnaliştii unui canal de televiziune din România, care au vizitat Moldova, au încercat să afle cum şi de ce imaginile cu toaleta unui club din Chişinău au devenit virale pe internet

În acelaşi timp, popularitatea pozelor de tip selfie în rândul utilizatorilor de reţele sociale poate lua forme obsesive. Psihologii vorbesc despre o forma de narcisism digital, primul pas spre tulburări mintale.

Americanul Danny Bowman, în vârstă de 19 ani, este primul caz semnalat de „dependenţa de selfie".Acesta a povestit jurnaliştilor din ţara sa despre faptul că pierdea şi zece ore pe zi, cu telefonul în mână.

Aniversează împreună cu noi: participă la concursul foto de pe Facebook
Aniversează împreună cu noi: participă la concursul foto de pe Facebook "5 Moldoveni"

Pentru a opri valul de tragedii, mai multe țări au luat decizii anti-selfie. Autoritățile din Federați Rusă, de exemplu, au inițiat o campanie națională în acest sens. Asta, deoarece, de la începutul anului, s-au înregistrat cel puţin 12 accidente mortale şi peste 100 de răniri. Și la New York au fost interzise selfie-urile cu animale periculoase, după ce mai multe persoane au fost practic devorate. Ministrul Culturii de la Bangkok a anunţat că femeile care își vor etala sânii pe internet ar putea fi pedepsite cu cinci ani de închisoare. În legislaţia moldovenească termenul selfie nu există, dar poliţia propune modificarea Codului Contravenţional. Respectivul articol nu va mai suna „convorbiri telefonice", ci „utilizarea mijloacelor de comunicaţii electronice", care va prevedea o amendă de până la o mie de lei.

Reţeaua Google a raportat în 2014, la nivel global, peste 93 de milioane de selfie-uri pe zi.

 

Sursa: moldovenii.md