ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Preafrumoasa Elena din poveștile ruse era fiica lui Ștefan cel Mare?




După cum știm, folclorul nu apare din nimic, și majoritatea eroilor au prototipuri istorice. Iar evenimentele din poveste sunt uneori luate din viața reală.

Să cercetăm o pereche cunoscută, iubita și apreciată - Ivan-Țarevici și Preafrumoasa Elena. Cine oare sunt prototipurile personajelor "Povestei despre Ivan-Țarevici și Lupul cel Sur"?

Țarevici înseamnă fiul țarului. În Rusia nu au fost atât de mulți cneji și țari cu numele Ivan fiii cărora, de asemenea, erau numiți astfel. Ivan al III-lea, Marele cneaz al Moscovei (1462-1505) a avut un fiu Ivan. Acesta a fost poreclit ”cel Tânăr”, pentru a se distinge de tatăl său, cneazul Ivan. În 1471 este menționat ca Marele Cneaz – co-conducător împreună cu tatăl său.

Soția lui Ivan-Țarevici în poveste este Elena. Și în viața reală de asemenea - soția lui Ivan Ivanovici (cel Tânăr) a fost Elena, fiica domnitorului și a voievodului Moldovei, Ștefan cel Mare și a prințesei din Kiev - Eudochia Olelkovna.

În sursele istorice moldovenești și rusești de acel timp, putem găsi versiunea istorică a numelui princesei - Olena sau Oleana. Oleana - versiunea rusă de Sud a numelui Elena (în folclor moldovenesc - Ileana). Deci, Elena din basmele populare rusești - este prințesa din Moldova, fiica lui Ștefan cel Mare. Potrivit unor surse rusești - Elena Voloshanka (adică din Valahia), princesa Olana – în surse moldovenești.

Să comparăm principalele momente din viața lui Ivan-Țarevici și detaliile biografice al lui Ivan cel Tânăr.

Ivan Țarevici are doi frați- ticăloși – Dmitrii și Vasilii. Ivan cel Tânăr de asemenea are frați (de la mama vitregă) - Vasile (III) și Dumitru (Jilka). În cuferele regale încep să dispară în mod misterios unele rarități de aur. Frații lui Ivan închid ochii la asta și el este singurul care a fost capabil de a prinde hoțul de mână. Sofia Paleolog era ceea care în secret fura din vistieria împărătească.

Țarul Ivan al III-lea nu vrea ca Ivan-fiul să părăsească împărăția - "... inamicul e aproape, cine va conduce armata?" Ivan cel Tânăr a condus trupele rusești lângă Ugra, arătându-se ca un comandant curajos și hotărât. Într-un moment dat țarul Ivan al III-a s-a cintit și a încercat să-și retragă trupele acasă, dar Ivan nu s-a ascultat de tatăl său, și campania s-a încheiat cu triumf.

Ivan s-a căsătorit cu prințesa Elena Preafrumoasa, pe care a adus-o acasă ”de peste nouă mări și nouă țări”. Ivan cel Tânăr s-a căsătorit cu Olana (Elena) - fiica domnitorului moldovean Ștefan cel Mare și prințesa Evdokia Olelkovna. Elena s-a mutat din Moldova la Moscova.

Ivan-Țarevici a fost ucis de frații săi. Ivan cel Tânăr a fost otrăvit de mama sa vitregă, prințesa Bizanțului Sophia, pentru ca să-i aducă fiii săi la tron. Țarul s-a înfuriat pe frații lui Ivan și i-a pus în temniță. La scurt timp după moartea lui Ivan, atunci când a încercat să-l otrăvească pe al doilea fiu al țarului - Dumitru, Sophia a fost descoperită și împreună cu fiul său Vasile pusă la închisoare.

Cu toate acestea, unele detalii diferă de realitate, însă este o poveste populară, nu o cronică istorică. În poveste primul frate a fost Dumitru, apoi Vasile și ultimul era Ivan. În realitate era invers - primul a fost Ivan (1458), apoi Vasile (1479) și apoi Dumitru (1481).

Soția lui Ivan - Oleana, Elena Voloshanka (Moldoveanca), născută și educată într-o țară europeană, se remarca cu înțelepciune și viziuni progresiste. În timpul domniei tatălui său, în Moldova s-au dezvoltat cultura și arta de cărți manuscrise.

Este curios că în povestea despre Ivan-Țarevici Elena îi reproșează fraților-trădători: "Da, buni cavaleri ați mai fi, dacă l-ați învinge viu, în câmp deschis, iar voi l-ați omorât prin somn, ce lauda puteți primi?" Această remarcă ne sugerează că Elena este cu siguranță venită dintr-o țară europeană cu un cod cavaleresc al onoarei. Moldova pe timpuri făcea parte din astfel de țări.

Elena Voloshanka a fost foarte educată, și la Moscova în jurul ei s-a format un cerc de oameni cu gândire liberă. Printre care a fost și Feodor Kuritsin, un liber-cugetător. În cartea sa "Scrierea despre hrisov", el a promovat – doar închipuiți-vă (!)  - libertatea voinței ("puterea sufletului"), ce poate fi realizată prin educație și alfabetizare. Elena și după moartea soțului său Ivan, careva timp a fost în stare să rețină țarul de represiuni împotriva dizidenților, în timp ce noua soție a lui - Sophia a cerut un masacru al ”ereticilor”.

Dar să revenim la poveste. Soarta personajelor reale și fantastice diferă. Dar poporul, acest înțelept și subtil observator, dintr-o mulțime de conducători a ales o pereche și i-a conferit trăsături ideale. Putem să presupunem că Ivan cel Tânăr (Ivan Țarevici) și Olana, Elena Voloshanka ( Preafrumoasa Elena) au meritat-o. Poporul a păstrat în memorie oamenii și conducătorii, așa cum aceștea au fost în viață. Astfel ei sunt descriși și în poveste. Un conducător bun, protector și apărător al pământului său - Ivan-Țarevici, cneazul. Frumoasa și inteligenta sa soție – Elena, prințesa din Moldova.

Și, desigur, nimic nu se poate face fără iubire. Ea este eroina principală și în basme, și în realitate. Dacă n-ar fi fost iubire, n-ar fi fost nici poveste.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Joi, 02 octombrie 2014 14:50
Vizualizări: 9452

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
134
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
157
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
121
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
244