Prima moschee ecologică din Emiratele Arabe Unite

Первая эко мечеть в ОАЭ 

 

EAU: Într-un hotel din Dubai se poate înnopta printre peşti, la o adîncime de 10 m
EAU: Într-un hotel din Dubai se poate înnopta printre peşti, la o adîncime de 10 m

Încălzirea globală a devenit o amenințare gravă la adresa umanității, astfel încît în ultimul timp, tot mai des se întreprind paşi siguri, din punct de vede ecologic.

 

Oamenii trebuie să creeze noi dispozitive pentru a minimiza consumul energiei electrice și a crește cantitatea plantaţiilor verzi din jur. În situația de astăzi, chiar și instituțiile religioase se construiesc cu cele mai mici daune pentru mediul înconjurător. Un exemplu în acest sens este proiectul construirii unei moschei ecologice, care va fi în curînd montată în Dubai. Timpul lucrărilor de construcție constituie 18 luni.

Merg pe jos și crește contul în bancă! De ce autoritățile din Dubai îi recompensează pe cetățeni cu aur
Merg pe jos și crește contul în bancă! De ce autoritățile din Dubai îi recompensează pe cetățeni cu aur

Fundația pentru Minoritățile Naționale (Awqaf and Minor A ffairs Foundation (AMAF) a anunţat recent construirea unei moscheii ecologice, care va fi prima clădire de acest gen în zonă. Fiind ecologic sigură, această moschee va fi, de asemenea, cea mai mare din Emiratele Arabe Unite. Costul lucrărilor de construcţie, conform acordului încheiat cu Al Arif Contracting, este de aproximativ 25 milioane de dirhame EAU (6,8 milioane de dolari SUA).

Finalizarea construcției moscheii se planifică pentru ultimul trimestru al anului 2013. Moscheea nouă va fi amplasată în imediata apropiere a satului Al Rovad, lîngă turnul cu ceas - un monument şi un simbol al sistemul rutier din Dubai. Moscheea va ocupa o suprafaţă de aproximativ 4180 de metri pătrați şi va găzdui pentru rugăciune 3500 de bărbaţi în acelaşi timp.

Pentru a construi o clădire ecologică a fost întreprinsă o serie de măsuri. Panourile fotovoltaice vor genera energie electrică pentru încălzirea apei pentru ritualuri și alte necesități, un sistem foarte eficient de aer condiţionat va crea un microclimat confortabil, iar un sistem computerizat va verifica eficiența funcţionării echipamentului electric. Un strat special de acoperămînt pe faţada principală a clădirii, va crea răcoare în încăpere. Moscheea va fi amplasată în așa fel, încît să obțină valoarea maximă de lumină naturală, reducînd consumul de energie electrică. În plus, este prevăzută metoda de economie și de reciclare a apei, care presupune reutilizarea apei de scăldat, pentru băi și irigarea plantelor din grădină. Pentru construirea moscheii sunt utilizate materiale ecologic curate, care exclud azbest și polistiren. De asemenea, în clădire este planificată instalarea unui sistem de ventilație și de recuperare a căldurii, cu un termostat programabil automat. Acoperişuri şi suprafaţa fațadei sunt acoperite cu un strat de vopsea specială, care reflecta lumina soarelui și căldura.

Fundația pentru Minorități Naționale în colaborare cu compania britanică Greenfield Consulting, au dezvoltat designul proiectului timp de opt luni. Finanțarea construcției moscheii a fost inițiată de însuşi șeicul, care a ales pentru clădire stilul otoman. Cu toate acestea, din cauza sănătăţii instabile a şeicului, finanțarea proiectului va fi asumată de Fundaţie.

Construcţia moscheii îndeplinește, de asemenea, cerințele legii recent adoptate în Dubai, care stabilește anumite standarde de conservare a energiei și de protecție a mediului înconjurător, introducerea unor "practici tehnologice verzi" menite să îmbunătățească performanța energetică a clădirilor şi sănătatea publică, deasemenea siguranța populaţiei. Datorită noilor tehnologii, moscheea va economisi pînă la 25% din consumul apei și 20% din consumul energiei electrice.

O astfel de abordare, va servi drept un exemplu excelent de economisire și ca proiect ecologic, pentru proprietarii clădirilor de mari dimensiuni.

 

 

Sursa: facepla.net