Primele 1000 de zile sînt cele mai importante în viaţa unui copil

/ Vizionări: 3002

Primele 1000 de zile sînt cele mai importante în viaţa unui copil

 

Primele 1000 de zile sînt cele mai importante în viaţa unui copilNouă luni petrecute în pîntecele mamei şi primii doi ani după naştere sînt cei deosebit de importanţi din punctul de vedere al sănătăţii omului, scrie „The Daily Mail”. De felul în care va decurge viaţa copilului în această perioadă va depinde probabilitatea dezvoltării diabetului sau atacului de cord în viitor, dar şi durata vieţii.

Autoritățile britanice au luat cu forța copilul din pântecele mamei
Autoritățile britanice au luat cu forța copilul din pântecele mamei

Această teorie a fost formulată după studii îndelungate ale profesorului David Backer şi colegilor acestuia de la universitatea din Southampton. Potrivit savanţilor, în procesul de dezvoltare a copilului sînt cîteva etape. În cazul în care condiţiile de dezvoltare la fiecare din aceste etape nu sînt ideale, ulterior omul se confruntă cu probleme.

Multe momente importante ţin de dezvoltarea fătului în pîntecele mamei. Astfel, alimentaţia proastă a mamei va influenţa greutatea copilului şi eficacitatea activităţii placentei, la fel ca fumatul, stresul, alcoolul, drogurile. În urma experimentelor s-a demonstrate că bebeluşii care aveau greutate mică la naştere ulterior suferea de probleme cardiace.

Totodată, nou-născuţii cu greutatea mai mică de 2,47 kg de două ori mai des decedează din cauza atacului de cord, comparativ cu cei care la naştere aveau 4,2 kg. Se consideră că atunci cînd în uter este o insuficienţă de substanţe hrănitoare toate acestea se îndreaptă în creier, în timp ce inima are de suferit. La fel e şi în cazul celulelor pancreasului care sînt responsabile de producerea insulinei.

 

 

Sursa: noi.md cu link pe MedDaily