ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Principiile de consum «verde»




 

În fiecare zi ne confruntăm în magazine cu o gamă largă de produse. Însă produsele diferă nu numai la preț, ambalaj atractiv și gust. Ele sunt diferite și în sensul impactului asupra sănătății umane și mediului înconjurător.

 

Aveţi nevoie de o pungă de plastic?
 

Cum să alegem cele mai ecologice produse? În primul rând, să ne uităm la ambalaj. Care produs este mai ecologic: un pachet de biscuiți din Belarus într-un ambalaj de hârtie obișnuită sau biscuiţii ambalaţi într-o cutie de metal şi alta de plastic plasată în interior? Desigur, ar trebui să acordăm prioritate ambalajului biodegradabil - hârtie, carton, țesături naturale. De exemplu, zahăr, sare, făină, biscuiții pot fi cumpăraţi în ambalaje de hârtie, iar băuturi, sucuri, ketchup, oțet - în recipiente de sticlă. Acest ambalajul este reciclabil. Iar cutia acoperită cu un strat de metal, spre deosebire şi chiar de un pahar de plastic, în general, nu poate fi reciclată.

În prezent se observă o tendință negativă: producătorul începe să abandoneze producerea recipientelor de hârtie sau de sticlă. Atrageţi atenţie în magazine: chiar şi borcanele mici pentru alimentaţia bebeluşilor se fac în mare parte din plastic. Însă, dacă consumatorii ar alege produsele ecologice, producătorul nu ar putea să nu reacţioneze la această dorinţă.

O jumătate din deşeurile aruncate sunt ambalaje, prin urmare este mai bine să alegeţi produsele învelite într-o cantitate minimă de materiale. Să presupunem că trebuie să alegeţi un suc. Dacă doriți să urmăriţi principiile de "consum verde", atunci este mai bine să nu luaţi Tetra Pack. Tetra Pak este un ambalaj multistrat, care conţine plastic, aluminiu și hârtie. Prin urmare, acest ambalaj este stocat în depozitele de deșeuri. Aşa că, dacă este posibil, alegeţi un ambalaj din materiale reciclabile.

De fiecare dată când plecaţi după cumpărături, luaţi un sac de pânză propriu sau o pungă. Nu este necesar de fiecare dată să cumpăraţi o pungă de plastic nouă, pentru fabricarea căreia ca materie primă este utilizat petrolul. Unde nimereşte după ce l-am folosi? În cele mai multe cazuri, pungile de plastic și alte materiale plastice zac falnic la gropile de gunoi sau "decorează" plajele și pădurile în apropierea zonelor de recreare și a vilelor. La atelierele de cusut din Centrul Şumilinsk pentru activități extrașcolare, de exemplu, au decis să utilizeze cârpe de in - deșeuri de producție a combinatului de producere a inului din Orşansk. Este ieftin și ecologic.

Oare este util pentru sănătate?
 

Ideea de bază a dezvoltării durabile este o combinație organică a nevoilor umane cu grija pentru natură și generațiile viitoare. Prin urmare este evident că produsele ecologic prietenoase nu ar trebui să fie dăunătoare pentru natură și pentru sănătatea umană. Examinaţi compoziția sucului, pe care aveţi de gând să-l cumpăraţi. Ar fi mai bine să preferaţi alimente și băuturi care nu conțin coloranți artificiali, arome, conservanți și aditivi. Compușii chimici care fac parte din aceste substanțe au un efect negativ asupra organismului uman. Vizionând filmele americane, întotdeauna sunt surprins de cantitatea produselor cumpărate pentru o familie. Dacă nu sunteți siguri că aveţi nevoie de marfa în cauză, este mai bine să vă abțineţi de cumpărare. Consumul excesiv stimulează producătorul să crească volumul de producție, care este o povară suplimentară pentru mediul înconjurător. Cu cât mai multe resurse din energie non-regenerabilă sunt folosite, cu atât mai mult este poluată natura cu deșeuri de producţie.

Un alt detaliu – din care ţară a ajuns produsul pe rafturile magazinelor. Astăzi, nimeni nu va fi surprins de merele din Argentina, kiwi din Noua Zeelandă sau banane din Panama. Fiecare al optulea camion transportă produse alimentare, iar transportul este cauza multor probleme ecologice. În plus, pentru a mări durata de depozitare pot fi folosite diferite substanțe chimice. Ce pare mai natural: un măr strălucitor din țările îndepărtate sau un măr mai mic și mai acru din Belarus? Și care dintre ele este mai ecologic curat ? Dilema. Reprezentanţii cercurilor persoanelor radicale "verzi", în general, preferă să cumpere doar acele fructe care cresc în țara în care s-au născut şi locuiesc. Dar, acest lucru nu este necesar.

De fapt, fiecare poate face foarte mult pentru mediul înconjurător. Să spele o farfurie obişnuită în loc să arunce la gunoi cea de unică folosință. Să aleagă un lucru calitativ care va servi mai mult timp. Unul dintre apelurile "consumatorilor verzi": nu aruncaţi un lucru care ar putea fi util pentru altcineva decât dvs. Vindeţi sau pur şi simplu faceţi o favoare celor nevoiaşi.

 

Brad ... din gunoi

Decoraţiunile de Crăciun pot fi luate ... din coșul de gunoi. Desigur, nu în sensul direct, dar totuşi... Puteţi fabrica un pom de Crăciun de sine stătător din carton verde. Iar din ambalajele pentru bomboane, napolitane, chips-uri, înșirate pe o aţă, puteţi obţine o ghirlandă originală. Discurile uzate sau nedorite, de asemenea, pot fi transformate în decorații de Crăciun. Din reviste vechi pot „zbura” fluturi sau fulgi de zăpadă. Ca rezultat şi pomul de Crăciun este gata, şi camera este curățată de gunoi. Cutia pentru cremă (fără etichetă), vopsită cu un acrilic auriu, se poate transforma într-o lădiţă elegantă. Spuma de plastic uşor poate deveni "zăpadă".

 

Ce înseamnă un eco-WC?
 

Pomul de Crăciun - e bine, dar să revenim la proza vieţii. În zonele rurale, avem două variante răspândite de WC. Primul - o "graurniţă" în aer liber, plus o găleată în casă, atunci când este frig. Al doilea - un sistem foarte costisitor și complicat cu drenaj de canalizare.

- În Ucraina, ca și la noi, în mediul rural, foarte acut s-a pus întrebarea: cum să obțineți apă curată în fântâni? S-a dovedit că principala problemă sunt gropi de deşeuri aranjate lângă fântâni. Și din această cauză aproape peste tot standardele sanitare sunt încălcate de mai multe ori. Pentru a rezolva problema, ucrainenii au folosit experiența suedeză. Se pune o placă specială pe dispozitiv folosit pentru separarea scurgerilor utilizate. Cu ajutorul furtunurilor deșeurile vin în rezervoare diferite. Atunci când urina nu se amestecă cu fecale, mirosul se simte mult mai puțin, în plus, se foloseşte o soluţie de extracţie. O astfel de toaletă poate fi amenajată și în aer liber, și în casă, şi acest lucru nu este mult mai complicat decât o „graurniţă” obişnuită. Iar conținutul canistrelor este folosit în Ucraina ca îngrășământ.

A doua variantă a toaletei ecologice - WC chimic sau bio-WC, care este fabricat şi în Belarus. El nu aduce nici daune, nici binele mediului înconjurător. Acest WC conţine un rezervor pentru scurgeri şi un rezervor pentru deşeuri. În cele din urmă se toarnă un produs chimic care funcționează tot timpul. Ca re-agenţi sunt folosite produsele ecologic prietenoase. Pentru o familie din trei persoane trebuie să goliţi rezervorul aproximativ o dată pe săptămână. Modelul prezentat la expoziție, foloseşte foarte puţină apă - aproximativ 10 litri pe săptămână. Apa doar înmoaie suprafaţa și spală deșeurile.

Evident că într-un material nu putem prezenta toate detaliile din viața cotidiană pe care o putem face mai ecologică şi mai inofensivă pentru mediul înconjurător. Rămân multe întrebări: cum să alegem o hârtie igienică și un detergent ecologic prietenos, ce înseamnă etichetele ecologice pe ambalaj, unde se toarnă agentul de curățare cu conținut de clor ...

 

 

Sursa: green-dom.info

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 30 aprilie 2013 11:01
Vizualizări: 2578

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
75
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
53
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
116
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
99