Problemele de mediu provocate de OMG

/ Vizionări: 2664

Экологические проблемы связанные с ГМО

 

Prejudiciu involuntar adus altor organisme

OMG. Profeţia senzaţională a lui Jules Verne (Video în rusă)
OMG. Profeţia senzaţională a lui Jules Verne (Video în rusă)

Anul trecut, studiile de laborator publicate în revista "Nature", au arătat că polenul de porumb B. t. a provocat mortalitate ridicată la omizile fluturelui Monarh. Omizii Monarch consumă plante iarba-fiarelor, nu porumb, dar în cazul când polenul de porumb B. t. se spulberă de vânt în zonele învecinate, omizile mănâncă acest polen și mor. Deși studiile nu au fost efectuate în condiții de câmp naturale, rezultatele au fost în sprijinul acestui punct de vedere. Din păcate, B. t. toxine ucid larvele multor specii de insecte fără alegere; este imposibil de a crea o substanță care va ucide numai dăunătorii ai culturilor agricole și va rămâne inofensivă pentru alte insecte.

Acest studiu au fost efectuat și de către USDA, Comitetul pentru protecția mediului din SUA (EPA) și alte instituții de cercetare și organizațiile neguvernamentale, dar datele preliminare de noi studii arată că studiul original, probabil, a fost inexact.

Acesta este subiectul unor dezbateri intense, și ambele părți apăra viguros argumentele lor. În momentul de față nu există un consens cu privire la rezultatele acestor studii, dar riscul potențial de afectare a organismelor nevizate necesită ca substanțele să fie supuse analizelor suplimentare.

Eficacitatea redusă a pesticidelor

La fel ca unele populații de țânțari, care au obținut rezistența la pecticidul în prezent interzis DDT, mulți oameni sunt îngrijorați de faptul că insectele vor deveni rezistenți la B. t. sau alte culturi ce au fost modificate genetic pentru a secreta propriile pesticide.

Transferul de gene la alte specii de plante

Atacă asupra creierului. OMG: obiect neidentificat (Video)
Atacă asupra creierului. OMG: obiect neidentificat (Video)

O altă problemă este faptul că recolta de plante rezistente la erbicide se va hibridiza cu buruiene și, ca consecință, va avea loc transferul de gene de la culturele agrare la buruiene. Aceste "superburuiene" vor fi apoi, de asemenea, rezistente la erbicide.

Genele întroduse pot trece la culturile nemodificate, plantate lângă GM.

Posibilitatea de încrucișare se dovedește cu numărul de procese depuse de către "Monsanto" împotriva fermierilor. Compania a intentat procese privind încălcarea dreptului comunitar brevet împotriva fermierilor care au colectat semințe modificate genetic de pe culturile proprii. «Monsanto» susține că fermierii au obținut licența la semințe modificate genetic "Monsanto", dintr-o sursă necunoscută și nu au plătit royalty. Fermierii susțin că a avut loc polenizarea incrucișată a plantelor nemodificate proprii cu culturi străine, modificate genetic, cultivate prin apropiere.

Soluții de rezolvare a problemelor cauzate de OMG-uri

Etichetarea produselor OMG a început din 1 iulie
Etichetarea produselor OMG a început din 1 iulie

Există mai multe moduri posibile de a rezolva cele trei probleme menționate mai sus. Genele sunt transferate între plante prin polen. Există două modalități de a se asigura că speciile nevizate nu vor primi gene de la plantele modificate genetic: prima este crearea de plante modificate genetic, care sunt sterile (nu produc polen), a doua e de a modifica planta GM, astfel încât polenul să nu conție gene întroduse. Cross-polenizarea nu se va produce, și insectele inofensive, cum ar fi omizii de Monarh, nu vor muri mâncând polenul plantelor modificate genetic.

O altă soluție posibilă este crearea unor zone-tampon în jurul zonelor de plantare a GM-culturilor. De exemplu, cuturile nemodificate de porumb să înconjoare zona cu porumbul B. t. Insectele utile sau inofensive ar fi avut posibilitatea de a locui în porumbul nemodificat, iar insectele dăunătaore ar putea distruge porumbul nemodificat fără a dezvolta rezistența la pesticide produse de B. t. Transferul de gene la buruieni și alte culturi nu va avea loc din cauza imposibilității de răspândire eoliană a polenului dincolo de zona-tampon. Lățimea zonei-tampon necesare se evaluează de la 6 la 30 de metri și mai mult. Această metodă de plantare poate fi imposibilă în cazul dacă s-ar cere prea multă suprafață pentru zonele-tampon.

 

Sursa