ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Proiectarea terenului și iazului. Partea I (+Video)




 

 

 

 

Continuarea seminarului poate fi vizualizată pe pagina lui Alexandr Fedin pe youtube.com

 

Apa și piatra

Calitatea proiectului peisagistic pentru gradină realizat într-un stil natural poate fi evaluată destul de simplu. Criteriul este unic: dacă vă pare dificil să trasaţi un hotar între vegetația care creşte în zonă cu mult timp înainte de construcția casei și plantațiile artificiale, atunci arhitectul peisagist a îndeplinit misiunea sa pentru o notă "excelentă". Dar ce fel de eforturi costă această asemănare, ştiu doar specialiștii.

 

Casa în pădure

Decizia de a păstra o mare parte din copaci care cresc natural în zonă, a condus în mod firesc la faptul că peisajul trebuie să fie realizat în stilul naturgarden - grădina naturală. Acest lucru a necesitat o selecție strictă a materiilor naturale pentru a decora gradina, astfel încât să nu pară a fi artificială.

De la poartă începe teritoriul pavat - desigur, de betonare sau alte materiale artificiale nici nu am discutat. Pentru pavaj au fost alese calupuri de lemn, care se îmbină perfect cu iarba verde a gazonului și piatra plată Pudojzsky pusă pe marginea paturilor de flori, care însoțesc poteca. Pe paturile cu flori au fost plantaţi arborii vieţii, care sunt la locul lor în orice grădină și straturi de hostă. La început, mai aproape de poartă, am plantat rododendronii și ienupăr târâtor. Nimic de prisos în această compoziţie nu este. Paturile sunt ușor ridicate deasupra solului, pe ele este făcută o umplutură de pământ şi toate acestea doar subliniază iarba proaspătă a gazonului cu mestecenii care cresc pe ea.

Poteca duce la pragul casei. Stratul de flori, care se începe de la poartă, înconjoară clădirea în jurul perimetrului. Marginea neregulată a paturilor de flori creează impresia că ele îşi schimbă ușor lățimea, ce este prevăzut în grădina naturală, în care nu ar trebui să fie nimic egal-artificial. Baza compoziției sunt plantele conifere: tuia, molid şi ienupăr. Pare foarte elegantă combinaţia arbuştilor cu frunze căzătoare – potentila decorativă cu florile galbene şi spirea roz. Verticala necesară pentru compoziție este asigurată de salcâmii Stam. Cu ajutorul umpluturilor de pământ a fost creat nu numai un fundal necesar pentru vegetație, dar, de asemenea, ascunsă trapa de evacuare a apelor de prisos.

Scara cu două rampe care duce până la prag este totodată şi un pat de lux. Panta destul de abruptă a unui deal stivuit, întărit cu o piatră plată (apropo, atunci când în aranjarea pietrelor lipseşte betonul, acest lucru necesită o precizie exactă din partea designerilor peisagistici), aproape în totalitate a fost plantată cu iarba datului şi a faptului (feciorica) în "buzunarele" pietrelor împrăştiate. În partea de sus a unui deal a fost plantat ienupărul târâtor. O varietate de culori este asigurată de arbuștii Rhododendron, dracila și spirea, iar tuia mai înaltă s-a plasat pe lateral, pentru a nu atrage atenția. Selecția plantelor permite pragului să mențină efectul decorativ pe tot parcursul sezonului de vară.

 

Baia pentru suflet

Teritoriului în jurul băii a fost tratat cu o venerație specială. Se presupune că pe o terasă pe lângă baie, gazdele vor petrece o mulțime de timp, admirând priveliştea. De aceea, designerului Svetlana, i-a fost pusă o sarcină de a decora terasa cu plante. În partea stângă a băii, aproape de pădure, a fost întemeiată o mică grădină naturală, ornamentată cu pietre mari, bolovani care se potrivesc perfect cu coniferele înalte şi plantele perene. Pe partea dreaptă a căilor de grădină curge un curs artificial de apă care se revarsă într-un iaz mic. Malurile sale reprezintă o combinație armonioasă a bolovanilor mari și a pietrelor plate, "buzunarele" în ele urmează să fie umplute cu plante. Conifere, plantate între pietre (în mare parte tuia şi ienuperii de diferite forme) și arbuștii foioşi compacţi constituie o compoziţie bine gândită de o culoare vesela emoțională: plantele parcă s-au împrăştiat pe pantă, găsind un punct de sprijin între pietrele mari. Toate plantele arată grozav pe fundalul mestecenilor subțiri. Fără curs de apă si copaci de-a lungul malurilor, spațiul ar arăta destul de gol, iar dacă plantările ar fi mai pretențioase, întreaga compoziție ar deveni un ansamblu nefiresc. În acest caz a s-a ajuns la o armonie, la care aspirăm cu toții și atât de rar obţinem. Dar principala atracţie a proiectului și succesul designerului Svetlana Duvanov, în calitate de arhitect peisagistic a fost încă rodul muncii legat de sistemul acvatic al terenului.

 

Conform studiului privind rezervoarele de apă, toate sunt împărțite în cele stătătoare şi curgătoare, bazine de apă (lacuri, iazuri, etc.) şi canale (râuri, pâraie și alte apele curgătoare). Problema principală a apelor stagnante - contaminarea rapidă a acestora. Terenul în cauză a fost amenințat în mod direct, deoarece în groapa excavată de constructori, care urma să devină un iaz, pârâul care se revarsă în ea ar aduce o mulțime de resturi forestiere.

Cu pârâul, Svetlana a procedat în felul următor: în conformitate cu planul ei a fost săpată încă o groapă în care se revarsă pârăul curgând din pădure. Intrarea şi ieşirea din groapă sunt situate la unghiuri diferite, astfel încât apa şerpuieşte în prima groapă de descărcare care devine astfel o capcană pentru murdărie. Apoi totul depinde de zelul grădinarului şi de cât de des el va curăţa groapa de descărcare.

Locul de revărsare a pârăului în iaz sparge soliditatea zonei de-a lungul iazului Albia pârăului artificial a constituit 120 m - cel care a încercat vreodată să creeze ceva similar este în stare să evalueze munca care stă în spatele sistemului acvatic. Însă rezultatul tuturor eforturilor – sistemul complex al canalelor de apă din care face parte şi pârăul de deversare. Acest sistem, în final, a contribuit la transformarea iazului într-un bazin cu apă curgătoare, fără stagnare a apelor și, în același timp, autorul proiectului a scăpat de afluxul apelor din zăpadă în primăvara anului.

Astfel, în iaz se revarsă un pârău care iese din pădure și în prealabil nimereşte într-un "purgatoriu" – groapa de descărcare artificială. De la iaz se trage un canal care duce la lacul natural Nakhimov. În timpul verii, apele pârăului încet se revarsă în iaz și acolo, finalizând lucrările privind schimbul apelor, se scurg în lac. În afară de iaz, pârâul şi canalul sunt în acelaşi timp şi un loc de descărcare a apelor, închis cu un dop. În primăvara timpurie dopul este închis şi apa din teren în iaz nu se revarsă, ci se grăbește prin pârâu de descărcare direct în iaz. Astfel, a fost rezolvată problema iazului preaplin cu apele de zăpadă. În iaz, în acest moment are loc o uscare naturală. Și doar atunci când dezghețul de primăvară și micro-inundația care rezultă trec, capacul este ridicat, canalizând apele curgătoare în iaz. Apropo, dopul în pârâu este făcut din clapeta, şubăr pentru coşul de fum: ideea a fost sugerată de soţul Svetlanei, dovedind încă o dată că totul genial este simplu.

Casa decorată cu verdeaţă va arăta ca o parte integrantă a naturii. Și este un succes absolut al proiectului peisagistic corect..

 

Autorul proiectului: Duvanova Svetlana, autorul textului: Ivanova N.

 

 

Sursa: eco-domishko.blogspot.com

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 28 martie 2013 17:01
Vizualizări: 3444

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
137
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
160
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
125
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
244