R. Moldova planifică să mărească volumul producției agricole ecologice cu 15% pînă în 2020 (VIDEO)

/ Vizionări: 3202

Молдова планирует увеличить к 2020 году объем экологической сельхозпродукции на 15% (ВИДЕО)

 

 

Instruirea elevilor prin prisma eco-agriculturii în regiunea Pskov (Video)
Instruirea elevilor prin prisma eco-agriculturii în regiunea Pskov (Video)

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune pînă în anul 2020 să mărească volumul producției agricole pur ecologice cu circa 15%, în condițiile în care cerința acesteia pe piața internă și externă este deosebit de mare. Discuții privind acest obiectiv au fost purtate astăzi, în cadrul unui atelier de lucru organizat de minister întru promovarea agriculturii ecologice, transmite NOI.md.

 

Șeful Serviciului producție ecologică și produse de origine, Iurie Senic, a menționat că, în ultimii trei ani, agricultura ecologică în R. Moldova a cunoscut o dezvoltare foarte dinamică. ”În 2012 au fost înregistrate și reluate în circuitul agriculturii ecologice circa 61 de mii de hectare de teren arabil. Circa 18 mii de tone de produse ecologice în valoare totală de 15 milioane de euro au fost exportate anul trecut pe piața Uniunii Europene. Este important că a început să se dezvolte obținerea uleiurilor eterice din lavandă, salbie și alte plante. Totuși în prezent accentul se pune pe produse cerealiere precum grîul, orzul, soia și floarea soarelui. Acestea prezintă mare interes pentru Austria, Germania, Danemarca și Italia”, a specificat Iurie Senic.

Eco-ferma — agricultura prietenoasă naturii
Eco-ferma — agricultura prietenoasă naturii

Cu toate acestea, agricultorii din această ramură se plîng că subvențiile sînt mizere, în condițiile în care agricultura ecologică este abia la început de drum. ”Cultiv tomate, varză, castraveți, semințe de legume, hibrizi și cerealiere. La roșii extragem semințele și sucul pe care îl vindem aici, pe piața internă. Castraveții și semințele le exportăm în Rusia. Nu ne prea iese, pentru că, deși sînt produse ecologice, le vindem la un preț mai mic față de cele tradiționale. Avem nevoie de mai multe subvenții acum, în primii 10-15 ani, pînă cînd cumpărătorii vor putea face diferență între produsele crescute ecologic și cele crescute cu chimicale”, a spus agricultorul Simion Plugaru din satul Bardar, Ialoveni.

Viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, a recunoscut existența problemei subvențiilor în această ramură a agriculturii. ”Noi cunoaștem această problemă. Ne rămîne în continuare să încurajăm investițiile. Cea mai mare problemă este gajul. O soluție ar fi să majorăm fondul de garantare. De asemenea, agricultorii, îndeosebi cei tineri, pot apela la granturi aplicînd la diferite programe”, a declarat Ion Sula.

În prezent, agricultura ecologică ocupă 3,6% din totalul terenului arabil. Dacă la sfîrșitul anului trecut erau înregistrate 96 de gospodării agricole pur ecologice, astăzi au rămas în număr de 50.

 

 

 

 

 

Sursa: noi.md