Raţionalitatea vieţii organice (+ Video)

/ Vizionări: 5834

Raţionalitatea vieţii organice (+ Video)

 

Raţionalitatea vieţii  organice

Aţi atras cândva atenţia asupra nervaţiei frunzelor plantelor? Reţeaua vasculară a frunzei plantelor este un "sistem comunicaţional perfect", care, într-un mod raţional, asigură transportarea substanţelor de la  fiecare celulă a frunzei şi, totodată, este un fel de schelet sigur al limbului frunzei. “Reţelele de comunicaţie” similare sunt prezente în corpul nostru sub formă de vase, fascicule nervoase, etc.

Dacă te uiţi la aripile speciilor de Hymenoptera (de exemplu, libelule), puteţi vedea, de asemenea, "plasa de nervuri, fiind cea mai bună carcasă, care oferă rigiditatea necesară a aripei în timpul mişcărilor specifice ale acestora. În viaţa organică materia şi energiea sunt cheltuite în modul cel mai raţional, şi nu este surprinzător faptul că oamenii adoptă aceste proprietăţi ale materiei vii.

Raţionalitatea vieţii   organice

Ciuperci şi drumuri

Cercetătorul japonez Toshiyuki Nakagaki pentru a testa eficienţa reţelei de transport existente în Japonia, a folosit sporile de ciuperci de mucegai Physarum polycephalum, capsula Petri, agar-agar (mediul nutritiv) şi fulgi de ovăz. Localităţile în formă de fulgi de ovăz au fost plasate în capsula Petri în conformitate cu harta Tokyo şi suburbiile înconjurătoare ale acestuia. Ciuperca de mucegai a format în capsula Petri o reţea de  "comunicaţii" de la “centrul Tokyo” pînă la periferie ", prezentând, în mod evident, reţeaua feroviară, existentă în Japonia.

În Statele Unite a fost efectuat un experiment similar. Ciuperca de mucegai a "desenat" planul de dezvoltare raţională a reţelei de transport şi altor linii de comunicaţie între oraşe.

Raţionalitatea vieţii   organice

Mucegai şi drumuri

 

 

Acest video ilustrează perfect totul.

 

 

Iar acest video a fost obţinut în urma modelării matematice, atunci când întregul teritoriu "al ţării” a fost populat de ciuperci de mucegai.  Mucegaiul a format o reţea de comunicaţii optimă între oraşe".

 

 

P.S. În opinia mea, cercetătorii ar trebui să ia în considerare şi relieful, formând dealuri pe fundul capsulei Petri. Ar fi interesant de a verifica cu ajutorul acestui experiment "corectitudinea" reţelei rutiere în Rusia.

 

 

Sursa