Reînvie tradiţiile! Afacerea profitabilă a unui bărbat din Palanca se bucură de popularitate

/ Vizionări: 1908

Житель Паланки наладил производство экологически безопасных крыш из камыша

Vrea să reînvie tradiţiile şi, în acelaşi timp, să câştige ban din asta. Un bărbat din Palanca, raionul Ştefan Vodă, a pus pe roate o afacere profitabilă de producere a acoperişurilor din stuf. Deşi are doar doi ani de când şi-a lansat businessul, bărbatul se bucură deja de popularitate printre clienţi.

Sergiu Raţă are 47 de ani, iar timp de 26 de ani a lucrat în calitate de poliţist de frontieră. Odată ieşit la pensie, bărbatul a decis să valorifice resursele naturale din Lunca Nistrului şi s-a apucat să recolteze stuf, pe care ulterior îl foloseşte la fabricarea acoperişurilor ecologice.

"Asta este o idee veche şi pur şi simplu renovată, deoarece buneii şi străbuneii noştri o bună parte acopereau casele cu stuf. Acesta era acoperişul ecologic, curat. Aşa arată eurosnopul selectat", a spus antreprenorul Sergiu Raţă.

Stuful se colectează doar iarna, atunci când planta este uscată.

"Resturile le scoatem, trestia care rămâne selectată o alegem încă o dată. Se face nodişorul, după care se strânge puternic, atunci deja snopul este încărcat", poveşteşte antreprenorul.

Valeriu Ilieş, din satul Olăneşti, raionul Ştefan Vodă, şi-a construit acum doi ani o casă şi a ales să-şi acopere locuinţa cu stuf.

Letea, ultima localitate unde s-a păstrat peisajul rural deltaic (+Foto)
Letea, ultima localitate unde s-a păstrat peisajul rural deltaic (+Foto)

"Este ecologic în primul rând şi este aproximativ pentru 100 de ani acoperită, ne gândim la nepoţi să trăiască şi ei în casa asta. Acoperiş în stil vechi, mi-a plăcut şi trebuie să ţinem minte de strămoşii noştri, de buneii noştri", a spus locuitorul satului Olăneşti, Valeriu Ilieş.

Stuful este folosit cu succes şi la producerea biocombustibilului.

"Fiecare brichet are un kilogram. El se ambalează în săcuşori de polietilenă, a câte 20 de brichete în fiecare săcuşor este practic. Ai venit acasă ţi-ai luat cinci brichete ai închis sacoşa şi respectiv ai făcut focul", a spus antreprenorul Sergiu Raţă.

Pentru un metru pătrat de acoperiș cu stuf este nevoie de 10 snopi, care costă 200 de lei. Un acoperiș din stuf rezistă cel puţin 60 de ani.

 

 

Sursa: publika.md