Republica Moldova va renunţa la utilizarea substanțelor chimice în agricultură

/ Vizionări: 5030

Republica Moldova va renunţa la utilizarea substanțelor chimice în agriculturăLocuitorii Moldovei, sunt nevoiți să suporte consecințele utilizării incorecte a pesticidelor din trecut. În prezent este necesar de a renunța urgent la utilizarea substanțelor chimice nocive, a menţionat Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

 Ministrul, a opinat în cadrul unui seminar tematic, că utilizarea pesticidelor prezintă o mare problemă pentru toate țările din fostul spațiu sovietic. Proiectul  cu genericul "Îmbunătățirea capacităților privind eliminarea substanțelor chimice nocive în spațiul ex-sovietic ca un exemplu de abordare și de prevenire a poluării cauzate de utilizarea pesticidelor" se aplică în 12 state. Bugetul proiectului constituie 7 milioane de euro, inclusiv 6 milioane de euro alocate de UE și 1 milion - de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care va gestiona punerea lui în aplicare.

Nicolae Cojocaru, despre agricultura și afacerile ecologice în Moldova
Nicolae Cojocaru, despre agricultura și afacerile ecologice în Moldova

Ministrul Agriculturii a atras atenția asupra rolului noilor tehnologii în creșterea plantelor, care se opun vehement utilizării substanțelor nocive. "Un rol important în procesul de creare a agriculturii moderne în Republica Moldova aparține FAO, care de fiecare dată cînd este nevoie oferă un sprijin real lucrătorilor din agricultură", - a menţionat Vasile Bumacov.

Proiectul privind îmbunătățirea capacităţilor pentru eliminarea produselor chimice nocive, a fost semnat în luna aprilie. Etapa de organizare constituie 6-8 luni, timp în care vor fi dezvoltate programele de lucru pentru fiecare țară. Proiectul prevede o abordare integră a inutilităţii pesticidelor şi poluanților organici persistenți, precum și a managementului substanțelor chimice periculoase. În afară de Republica Moldova, de acest proiect vor beneficia Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Federația Rusă, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan.

 

 

Sursa: news.point.md cu link pe pan.md

Foto: gallereya.info