Republica Moldova va renunţa la utilizarea substanțelor chimice în agricultură

/ Vizionări: 4774

Republica Moldova va renunţa la utilizarea substanțelor chimice în agriculturăLocuitorii Moldovei, sunt nevoiți să suporte consecințele utilizării incorecte a pesticidelor din trecut. În prezent este necesar de a renunța urgent la utilizarea substanțelor chimice nocive, a menţionat Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

 Ministrul, a opinat în cadrul unui seminar tematic, că utilizarea pesticidelor prezintă o mare problemă pentru toate țările din fostul spațiu sovietic. Proiectul  cu genericul "Îmbunătățirea capacităților privind eliminarea substanțelor chimice nocive în spațiul ex-sovietic ca un exemplu de abordare și de prevenire a poluării cauzate de utilizarea pesticidelor" se aplică în 12 state. Bugetul proiectului constituie 7 milioane de euro, inclusiv 6 milioane de euro alocate de UE și 1 milion - de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care va gestiona punerea lui în aplicare.

Sepp Holzer despre managementul adecvat în agricultură (Video în rusă)

Ministrul Agriculturii a atras atenția asupra rolului noilor tehnologii în creșterea plantelor, care se opun vehement utilizării substanțelor nocive. "Un rol important în procesul de creare a agriculturii moderne în Republica Moldova aparține FAO, care de fiecare dată cînd este nevoie oferă un sprijin real lucrătorilor din agricultură", - a menţionat Vasile Bumacov.

Proiectul privind îmbunătățirea capacităţilor pentru eliminarea produselor chimice nocive, a fost semnat în luna aprilie. Etapa de organizare constituie 6-8 luni, timp în care vor fi dezvoltate programele de lucru pentru fiecare țară. Proiectul prevede o abordare integră a inutilităţii pesticidelor şi poluanților organici persistenți, precum și a managementului substanțelor chimice periculoase. În afară de Republica Moldova, de acest proiect vor beneficia Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Federația Rusă, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan.

 

 

Sursa: news.point.md cu link pe pan.md

Foto: gallereya.info