Reţete de cvas fără drojdie

/ Vizionări: 24806

РЕЦЕПТЫ КВАСА БЕЗ ДРОЖЖЕЙ

 

Înainte, în Rusia, cvasul se bea pe tot parcursul anului. În timpul postului, cvasul era principala sursă de vitamine, laolaltă cu ceapa şi pâinea neagră. Cvasul a fost considerat atât de curativ, că în spitale făcea parte indispensabilă din dieta pacienților pentru a potoli setea şi chiar a fost asimilat cu medicamentele.

Cvasul din sfeclă - balsamul miraculos
Cvasul din sfeclă - balsamul miraculos

 

1. O reţetă veche rusească a cvas-ului din ovăz.

Un borcan de 3 litri se umple la 1/3 cu ovăz spălat. Adăugaţi tot acolo 5 linguri de zahăr şi 5 boabe de stafide (după dorinţă). Turnaţi apă fiartă răcorită și lăsaţi-l timp de 2 zile. Atât! Primul cvas va fi întunecat și va mirosi a ovăz. Puteţi să-l consumaţi, dar puteţi să-l scurgeţi şi să turnaţi altă apă și din nou să adăugaţi zahăr sau miere. Cvasul va avea o culoare frumoasă (verzuie –turcoază - albă) şi bule ca apa de sifon! Pe măsura dispariţiei cvasului în organismul dvs, trebuie să adăugaţi apă şi zahăr (miere). Ovăzul nu mai este necesar. Substanţa de fermentare este suficientă pentru 1-1.5 luni. Dacă cvasul nu dispare repede, puteți stoca lichidul în frigider. O băutură de vară gustoasă! Poftă bună!

Cvas de ovăz fără drojdie – o reţetă foarte simplă
Cvas de ovăz fără drojdie – o reţetă foarte simplă

 

2. Într-un borcan de trei litri se adaugă o substanţă de fermentare de secară la un deget (pentru pâine nedospită), 5 linguri de zahăr, un litru de apă de izvor. Într-o cratiță se fierb plantele, se răcesc și se toarnă în borcan. Apoi 2-3 linguri de zahar se caramelizează într-o tigaie (pentru a obține o culoare foarte închisă), se diluează cu puțină apă și se adaugă în borcan pentru a obţine o culoare frumoasă. La sfârșit, adăugaţi pesmeţii de secară prăjiţi și 1 lingură de suc de lămâie - ați terminat! Acoperiţi borcanul cu o cârpă respirabilă și puneţi-l la soare. Peste o zi, strecuraţi – cvasul delicios este gata.

 

3. Cvas alb ţărănesc de secară preparat după cum urmează: făina de secară simplă proaspătă se mestecă cu apă până la densitatea smântânei. O jumătate de litru. Tot acolo se adaugă 2 linguri de zahăr, mai bine, miere. Asta e tot. Fără drojdie, pentru că toate ingredientele necesare sunt prezente. Pentru o fermentare mai rapidă se pune o boaghe de stafide deschise, după ce cvasul va fi gata, stafidele se elimină. De fapt, suntem noi, care pregătim drojdia – ca şi pentru pâine. Dacă dispuneţi de drojdia gata, adăugaţi în cvas. Atunci cvasul nu va fi tânăr, ci matur.

 

 

Sursa: belyelebedi.lt