Ridicarea nivelului de conştiinţă

/ Vizionări: 6096

Ridicarea nivelului de conştiinţă

 

În viaţa noastră nu există un alt scop, decât ridicarea nivelului de conştiinţă, şi nu doar creşterea cunoştinţelor totale.

Hidayat Inayat Khan.

Ridicarea nivelului de conştiinţăTema de auto-perfecţionare şi dezvoltare a calităţilor umane, putem spune, este eternă, iar oamenii înţelepţi repetă adesea că sarcina cea mai importantă pentru fiecare persoană este dezvoltarea propriei conştiinţe. În ciuda importanţei subiectului dat, materiale serioase şi calitative pe această temă nu sunt atât de multe, deşi uneori apar lucruri interesante.

Deci, pe internet a aparut recent, o audiocarte "Practica creşterii conştiinţei" (înregistrată după cartea lui Dario Salas Sommera, pseudonim lui John Baines), în care se explică despre esenţa "eului" uman, conştiinţa omului şi nivelurile lui posibile.

Este demn de remarcat faptul că, deşi cartea a fost scrisă aproximativ patruzeci de ani în urmă, conţinutul ei este absolut modern, şi tema dezvăluită despre dezvoltarea conştiinţei devine în fiecare an tot mai actuală. Aparent, acest lucru nu este surprinzător, deoarece în ciuda progreselor uriaşe în ştiinţă şi tehnologie, omul nu a suferit modificări semnificative. Creierul nostru functioneaza, in principiu, la fel ca şi mii de ani în urmă, şi acţiunile noastre sunt încă determinate de aceleaşi probleme mentale, pasiuni şi preocupări.

Aceasta carte se referă la problema de încălcări grave la om, legate de incapacitatea lui de a utiliza pe deplin posibilităţile intelectului său, şi se atrage atenţia asupra faptului că în societatea modernă omului sunt proprii frustrarea, anxietatea şi dezorientarea, „oamenii dorm în mişcare” şi  mulţi dintre noi, de fapt, trăiesc într-o stare de vis, şi nu este vorba despre o exagerare artistică.

Principalul motiv al acestor probleme, autorul cărţii numeşte nivelul, scăzut de dezastruos, de conştiinţă la omul modern, acordând o atenţie deosebită la lipsa stării de trezire, capacitatea nedezvoltată a omului de a fi în "momentul prezent" - o stare, care permite lui să absoarbe experienţa zilnică pentru a extrage aşa-numita chintesenţa  evenimentelor retrăite.

 

Azarov V.I.

 

Sursa