Riscul de deces al femeilor care fumează a crescut

/ Vizionări: 2672

Смертность курящих женщин cтала выше

 

Femeile fumătoare din zilele noastre prezintă mai multe şanse să moară din pricina obiceiului lor decît cele din 1960, potrivit unui nou studiu citat de Daily Mail.

 

Schimbarea obiceiurilor, în general, şi creşeterea numărului de ţigări pe care femeile le fumează zilnic au fost cauzele cele mai blamate ale unei creşteri dramatice a riscului de a face cancer pulmonar.

Cercetătorii au analizat datele a peste 2 milioane de femei fumătoare din SUA. Prima generaţie de femei fumătoare a apărut în 1950 – 1960.

În aceşti ani, de început, femeile care fumau se confruntau cu un risc de trei ori mai mare de a suferi de cancer pulmonar, în comparaţie cu persoanele care nu fumau.

Privind dosarele medicale ale femeilor, din perioada 2000 – 2010, s-a constat că riscul de cancer pulmonar crescuse de 22 de ori – femeile care fumau fiind de 25 de ori mai predispuse la cancer pulmonar decît cele care nu aveau acest viciu.

Cercetătorul dr. Michael Thun a declarat: “Creşterea bruscă a riscului de cancer în rîndul fumătorilor de sex feminin a continuat timp de decenii, în ciuda faptului că femeile au ales, în general, ţigările cu o cantitate mai mică de gudron sau nicotină.

Aşadar, faptul că anumite brand-uri de ţigări sunt marcate cu inscripţia „Light” nu scade riscul îmbolnăvirii deoarece atît femeile, cît şi bărbaţii au tendinţa de a inhala mai adînc în plămîni fumul diluat al ţigărilor pentru a menţine absorbţia obişnuită de nicotină”.

Alte studii au ajuns şi la concluzia că femeile care fumează mor cu 10 ani mai devreme decît cele care nu au fumat niciodată.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137