Rîurile mici din Moldova sînt pe cale de dispariţie

/ Vizionări: 2588

Малые реки Молдовы

 

Organizaţiile de mediu bat alarma. Rîurile mici sunt pe cale de dispariţie. Din cauza construcţiilor ilegale a lacurilor de acumulare, precum şi lipsa în mai multe localităţi din ţară a staţiilor de iepurare a apelor reziduale, calitatea apei în majoritatea rîurilor are de suferit, relatează Radio Moldova.

Cano Cristales — râul care curge spre Paradis (+Foto)
Cano Cristales — râul care curge spre Paradis (+Foto)

Potrivit președintelui OT Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, în sate, apele din izvoare, în majoritatea cazurilor, este captată ilegal.

„Noi avem doar șapte sau opt captaje oficializate. Se construiesc iazuri mici și medii, ilegal, fără proiecte și fără autorizații. Datorită acestor lucruri și, desigur, din cauza acoperirii cu gunoi a tuturor rîulețelor, apele nu mai curg și este distrus întregul sistem ecologic".

Problema se agravează și prin faptul că nivelul consumului de apă în localitățile rurale sporește constant, inclusiv prin utilizarea apelor din fîntîni, pentru instalații sanitare, producînd, inevitabil, cantități mai mari de apă menajeră, iar apeductele sătești se construiesc fără rețele de canalizare și instalații de iepurare a apelor reziduale.

Starea ecologică a rîurilor Prut şi Nistru este tot mai alarmantă
Starea ecologică a rîurilor Prut şi Nistru este tot mai alarmantă

Directorul Agenției Apele Moldovei, Veaceslav Vlădicescu, a enumerat mai multe soluții, care ar îmbunătăți situația rîurilor mici și mijlocii din țară.

În primul rînd, eliminarea surselor de poluare, minimalizarea acestora pe cît e posibil. În al doilea rînd ar fi curățarea izvoarelor și asigurarea că aceste rîulețe au apă suficientă. Trebuie de urmărit ca aceste rîulețe să nu fie îndiguite pentru irigare, pentru adăpatul vitelor. Rîulețele trebuie să aibă un curs continuu pe parcursul întregului an, să nu fie secate.

Responsabili din cadrul Ministerului Mediului susțin că oamenii, precum și autoritățile publice locale trebuie să conștientizeze rolul pe care-l au în păstrarea rîurilor curate și nepoluate.

Rețeaua hidrografică a Republicii Moldova este reprezentată de 3621 de cursuri de apă, cu lungime totală de 16 mii de kilometri.

 

Sursa

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137