Robotul Mobil QBotix reglează poziția panourilor solare (+Video)

/ Vizionări: 5256

Мобильный робот QBotix корректирует положение солнечных панелей 

 

Pe acoperişul Casei Albe (SUA) vor fi instalate panouri solare
Pe acoperişul Casei Albe (SUA) vor fi instalate panouri solare

Importanța orientării corecte a panourilor fotovoltaice spre soare, nu este pusă de nimeni la îndoială. Cu cît mai corect este orientat panoul, cu atît mai multă energie solară este capabil să capteze și să convertească în energie electrică. Cu toate acestea, echipamentul suplimentar crește substanţial costul sistemului. Ca urmare a tuturor aspectelor pozitive, majoritatea panourilor solare sunt instalate fix, diminuînd o parte din potențialul lor.

 

Firma QBotix din California, a prezentat soluția problemei. Firma a dezvoltat un sistem robotizat, costul căruia este mult mai mic decît al sistemelor rotative convenţionale avînd o fiabilitate potențială mult mai mare.

5 exemple non-standard de folosire a panourilor solare
5 exemple non-standard de folosire a panourilor solare

Ideea QBotix constă în înlocuirea motoarelor individuale de reglare și a sistemelor comune de control al panourilor solare, cu un robot mobil care se apropie pe rînd de fiecare panou și reglează poziția lui.

Panourile sunt montate pe un dispozitiv standard echipat de o mecanică pentru o orientare uniaxială şi biaxială. Toate elementele sunt plasate lîngă o linie de cale ferată îngustă de tip monorail pe care se mişcă robotul. Acesta merge pînă la fiecare celulă solară a sistemului, la care conectează o comandă electromecanică și reglează poziția panoului în funcție de locul soarelui. Finisînd sarcina, robotul merge la următorul element al sistemului, ocolind toate celulele în jurul axei în timpul ciclului de lucru.

Potrivit directorului executiv QBotix, dr. în fizică la Universitatea Tehnologică din Massachusetts, Wasiq Bokhari, o mare parte din costurile sistemelor solare electrice rotative constituie conturile pentru oțel. Roboții mobili reduc termenul de exploatare a oţelului de două ori.

Suricate — «Panouri solare din regnul animalier»
Suricate — «Panouri solare din regnul animalier»

Utilizarea roboților crește costul unui watt de energie electrică solară cu cîțiva cenți, dar reduce semnificativ costurile inițiale pentru construcţie și cresc randamentul sistemului în general. Sistemele biaxiale echipate cu roboții QBotix sunt comparabile cu sistemele convenționale uniaxiale, însă ele produc energie, aproape cu 40 la sută mai mult.

QBotix oferă spre vînzare sisteme de 300 kW, care includ robotul mobil, robotul de rezervă, pista monorail și standuri de urmărire. Roboții sunt alimentaţi de acumulatoare litiu-ion, poziția lor este urmărită cu GPS, iar schimbul de date este organizat într-o rețea fără fir. Fiecare robot poate configura pînă la 200 de panouri solare timp de un ciclu de 40 minute, iar costul consumului lor zilnic de energie constituie aproximativ 30 de cenți.

Încheierea primei tranzacţii comerciale se aşteaptă în luna octombrie. Pînă în prezent, compania a atras investiții în sumă de 7,5 milioane de dolari. Printre investitorii proiectului, figurează companii cunoscute cum ar fi Siemens.

 

 

 

 

 Autor: Alex Norkin

 

Sursa: facepla.net