ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Rolul arborilor: formăm societate, determinăm viitorul



Rolul arborilor: formăm societate, determinăm viitorul

 

Cu câţiva ani în urmă, directorul unei şcoli primare a decis să asfalteze şi să transforme livada şcolii plină de pomi fructiferi maturi într-un teren de joacă pentru copii. Lui nu i-a păsat că un profesor de clase primare a petrecut o grămadă de timp, prelucrând solul şi crescând cu copiii această livadă în loc de desfăşurarea acţiunilor standarde plictisitoare.

Acest profesor, filozof, poet şi apicultor, a întemeiat livada cu zeci de ani în urmă. În umbra copacilor, el citea poezii elevilor. În zilele senine, o oră pe zi ei petreceau în livadă, îmbinând poveşti despre cele mai bune modalităţi de dezvoltare a agriculturii cu studiul principiilor de bază a obiectelor, cum ar fi matematica şi istoria plaiului natal. Fiecare elev a fost repartizat la un copac special, îngrijindu-l. Livada prelucrată şi roditoare a dat oportunitatea de a învăţa diferite lucruri utile, în special, cunoştinţe despre mediul înconjurător.

Părinţii elevilor din şcoală şi activiştii s-au lansat într-o campanie de protecţie a livezii. Scrisorile lor au ajuns până la ziare locale. Elevii au explicat că ei s-au înrudit cu arborii lor, şi nu este clar de ce următoarea generaţie de copii nu poate avea grijă de ei. Livada, care ar fi fost dezrădăcinată fără asistenţa şi intervenţia persoanelor active, a rămas intactă.

Nici salvarea unei livezi mici pe lângă şcoală, nici restaurarea peisajului, doborât în scopul de a obţine combustibil pentru gătit, nu sunt lucruri insignifiante. În comunitatea ştiinţifică internaţională de mult timp există un acord unanim că reducerea pădurilor de pe planetă a jucat un rol important în accelerarea schimbărilor climatice. Copacii curăţă atmosfera de dioxid de carbon, previn eroziunea solului, oferă habitat la multe specii de animale şi, conform laureatului Premiului Nobel, dr. Wangari Maathai, contribuie la dezvoltarea durabilă, democraţie şi pace.

Dr. Maathai a organizat o mişcare a organizaţiei populare din Kenya, Greenbelt, care se ocupă de  plantarea copacilor şi este compusă, în principal, din femei. Din anul 1977, organizaţia a plantat mai mult de 40 milioane de copaci în toată Africa. Potrivit lui dr.Maathai, noi purtăm responsabilitate pentru protecţia drepturilor generaţiilor de oameni şi de animale, care, la acest moment nu se pot exprima. Schimbările climaterice globale sunt o provocare pentru noi înşine şi liderii noştri.

Câştigând un respect internaţional, vocea puternică a organizaţiei a răsunat în săli şi oficii, a influenţat, în mod semnificativ, asupra cursului discuţiilor cu privire la protecţia naturii – la forumuri pentru minimizarea schimbărilor climaterice. În luna mai 2009 ea a devenit singura femeie prezentă la reuniunea de trei zile a laureaţilor Premiului Nobel şi oamenilor de ştiinţă sub patronajul Prinţului Charles. Participanţii au perfectat un memorandum strategic pentru un summit internaţional pe tema încălzirii globale, care este programat să se desfăşoare în decembrie la Copenhaga. Problema defrişărilor în ţările sărace şi în curs de dezvoltare a fost punctul central al discuţiei, şi dr.Maathai a făcut apel la colegii săi: "Ştim cu toţii ce avem de făcut. De ce nu facem acest lucru? Întrebarea este, cum ar trebui să asigurăm desfăşurarea acestor acţiuni?" Rolul arborilor: formează societatea, determină viitorul.

 

Rolul arborilor: formăm societate, determinăm viitorul



Dr. Maathai a menţionat, în special, că pe planeta supraîncălzită vor suferi foarte mulţi africani. Ea a spus: "Elita s-a transformat într-un animal de pradă, care slujeşte pentru el însuşi şi face apel la oameni doar în caz de nevoie proprie. Noi niciodată nu vom fi egali, însă nu putem admite sărăcie sau bogăţie extremă. Inegalitatea duce la instabilitate. În interesul oamenilor bogaţi să ajute Africa să se adapteze la schimbările climatice şi să păstreze păduri. Permiţând distrugerea lor, multe eforturi, întreprinse în lumea bogată, vor fi compromise şi negate". În prezent dr. Maathai luptă pentru conservarea celei de-a doua păduri din lume după mărime, situată în bazinul râului Congo.

Dr. Maathai de asemenea, a remarcat faptul că cultura prosperă atunci când este sănătos mediul înconjurător: "Atunci când solul este dezgolit, apa poluată, aerul otrăvit şi resursele minerale sunt dezvoltate şi vândute în străinătate, peste hotarele continentului, nu rămâne nimic din ceea ce am putea numi al nostru. Plantarea copacilor, conversaţii în limba maternă, transferul basmelor populare din gură în gură - totul face parte din aceeaşi acţiune întru protecţia mediului înconjurător. Noi trebuie să protejăm produse alimentare locale, să nu uităm limba noastră maternă şi să redescoperim trăsăturile distinctive ale societăţii noastre".

Copacii reprezintă viziunea noastră a viitorului. Taierea în masă indică lăcomia şi miopia. Copacii, crescând, oferă forţe vitale şi au o grijă continuă de oameni şi de societatea non-umană, iar de roadele şi serviciile lor se poate folosi liber toată lumea.

În amploarea problemelor legate de defrişări şi de încălzirea globală, salvarea livezii pe lângă o şcoală primară a fost un act de mini-activism în comparaţie cu activitatea mişcării Greenbelt. Însă noi trebuie să reducem impactul schimbărilor climatice, la fiecare oportunitate noi trebuie să ridicăm statutul umil al copacilor până la un loc decent care ei merită. Oricine poate planta un copac şi sa aibă grijă de el.

 

 

Sursa: facepla.net cu link pe Ecohearth

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 16 august 2011 17:30
Vizualizări: 2753

Citiţi de asemenea

Rețeta de varză murată fără sare de la Pola BragaDe ce am decis să scriem această rețetă, în ciuda faptului că există o ...
124
Jungla Amazonului este unul dintre cele mai puțin explorate locuri de pe Pământ. Mulți căutători de aventuri încă dispar...
124
Toată lumea știe că pielea absoarbe bine tot ce interacționează cu ea. Aceasta se aplică și șampoanelor și este foarte...
266
Prin adăugarea în apă, această substanță stimulează procesul de eliminare a sărurilor în exces și a toxinelor periculoas...
174