ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Rusia cu case joase



Rusia cu case joase


Peste jumătate din ruşi visează la o "casă la ţară"



Până în 2010, jumătate din suprefeţe de locuit ar trebui să fie destinate pentru casele joase. Acest obiectiv este stabilit în programul "Casa proprie", dezvoltat de partidul "Rusia Unită", aprobat de către Guvern şi Duma de stat şi preluat de regiuni.

În 15 subiecte din Federaţia Rusia au fost deja adoptate programe de dezvoltare a construcţiei joase, ţinând seama de specificul teritoriului şi previziunile de dezvoltare socio-economică. Primul apel a fost preluat de Orenburg, Oriol, Belgorod, regiunea Iaroslavl, Başchiria. Acum este vorba de perfectarea pachetului de documente privind formarea terenurilor destinate pentru complexe de clădiri joase, desfăşurarea licitaţiilor pentru acestea, precum şi pregătirea documentaţiei iniţial permisive. În viitorul apropiat, încă 40 de regiuni sunt gata să adopte programele lor, şi printre acestea - Voronej, Rostov, Tula şi regiunea Sverdlovsk.

Cu toate acestea, creşterea locuinţelor joase în volumul total al construcţiei a început cu mult înainte de adoptarea unui program specializat. Anul trecut, proiectele de case joase au reprezentat 38% din toate proiectele care au câştigat la concursuri pentru subvenţii publice. Dezvoltatorii individuali, de asemenea, aduc contribuţia lor. Dacă în 2006 acestea au  construit 39,5% din cantitatea totală de locuinte joase, apoi în 2007 – déjà 42,64%. O popularitate atât de înaltă de cotedje şi townhouse se explică prin pasiunea ruşilor pentru “casa la ţară” proprie. Conform sondajului Fundaţiei de Opinie Publică, 58% din cetăţenii noştri preferă casele proprii apartamentelor private în blocuri de locuit.

Potrivit coordonatorului programului “Casa proprie”, vicepreşedinte al comitetului Dumei de stat pentru buget şi impozite, Alexandru Kogan, acesta îşi îndeplineşte complet aspiraţiile populaţiei. "Locuinţele construite în cadrul programului vor fi, inclusiv de clasă economă, ceea ce va face cumpărarea casei proprie accesibilă tuturor", - a spus el.

Pentru reducerea costului unui metru pătrat, dezvoltatorii propun a folosi tehnologii de construcţie noi, mai eficiente şi mai ieftine. În prezent, 68% de case joase sunt construite din cărămidă sau piatră, iar programul se va concentra pe case din panouri şi carcas-case.

"Prima prioritate este construcţia uzinelor pentru producţia materialelor de construcţii pentru construirea caselor noi, deoarece întreprinderile existente sunt sau învechite moral, sau funcţionează la limita capacităţilor şi nu mai pot asigura ritmurile înalte de construcţie", - este sigur Alexandru Kogan.

După cum arată prima experienţă, acolo unde sunt realizate programele regionale, rata de creştere a construcţiilor de locuinţe este considerabil ridicată, datorită diviziunii clare a responsabilităţilor între autorităţile locale, investitorii, dezvoltatorii şi organizaţii-furnizori de resurse. În conformitate cu astfel de planuri ambiţioase recent a fost creată Agenţia Naţională de construcţii joase şi cotedje, care va juca rolul de coordonator al tuturor programelor de locuinţe joase în cadrul proiectului naţional "Locuinţă accesibilă". Scopul lui este de a reduce barierele administrative şi de a dezvolta cadrului juridic, în special standardele unice de calitate şi siguranţă pentru locuinţe, introducerea tehnologiilor avansate noi, asigurarea transparenţei şi accesibilitatea ipotecară.
După cum sugeră preşedintele Agenţiei Elena Nikolaeva, perspectivele luminoase ale Rusiei referitor la casele joase pot fi influenţate de un  factor de piaţă, cum ar fi cererea solvabilă pentru aceste locuinţe, care lipseşte în multe regiuni.

"Peste tot în ţară, la ziua de azi singurul criteriu pentru calitatea locuinţelor a devenit costul de un metru pătrat. În consecinţă, în afara publicităţii de stat a vieţii în suburbie, care, de asemenea, este necesară, este foarte important de a dezvolta mecanismele financiare", - a spus ea.

Unul dintre acestea este un parteneriat public-privat pentru care o perioadă îndelungată intervine businessul în construcţii. Potrivit experţilor, înfiinţarea parteneriatului public - privat în industria de construcţii ar contribui la reducerea preţurilor pentru cei care au nevoie de îmbunătăţirea condiţiilor de locuit, dar nu sunt capabili să cumpere un imobil la preţuri de piaţă.
"Statul poate negocia cu dezvoltatorul la capitolul scăderii preţurilor pentru locuiţe, să zicem, până la 20 de mii de ruble pentru un metru pătrat în schimbul anumitor preferinţe", - spune Alexandru Kogan. Astfel de preferinţe pot fi transferul executării comenzilor de stat pentru construcţia locuinţelor municipale sau locuinţelor pentru militari. În plus, statul, pe cont propriu, poate monta toate comunicările până la obiect sau transmite dezvoltătorului un teren suplimentar pentru construcţii. 

Există deja exemple de astfel de cooperare de succes. În regiunea Iaroslavl se realizaează proiectul pilot de parteneriat public-privat în domeniul construcţiei joase: compania "Iaroslav cel Înţelept" şi guvernul regional investesc în comun construcţia sectorului "Pădurea Verde", situat în suburbie. Pe 400 de hectare de teren vor fi construite 300 de case individuale şi 500 de townhouse cu o suprafaţă totală de 100-120 m², precum şi va fi creată infrastructura socială necesară pentru locuirea a 10 mii de oameni. Datorită faptului că dezvoltatorul a primit terenul gratis, iar infrastructura de transport va fi construită pe mijloacele  programelor federale, iar infrastructura socială – pe banii regiunii, investitorii au redus preţurile de la 50 000 până la 22 000 de ruble  pentru un metru pătrat.

Experienţa de Yaroslavl, potrivit opiniei vice-preşedintelui Asociaţiei constructorilor din Rusia, Vladimir Ponomarev, trebuie să fie utilizată pe întregul teritoriu al ţării, deoarece numai aproximativ 20% din cetăţeni sunt  în stare să cumpere imobile la preţuri de piaţă, ceilalţi necesită reglementarea nominativă a preţurilor.

"Acest control asupra preţurilor îşi va asuma statul, atunci când va lua o parte din cheltuieli de construcţie. În cazul dat, statul va juca rolul  investitorului de piaţă, care va putea solicita de la dezvoltatorii reducerea costurilor pentru locuinţe. Acest lucru va permite readucerea preţului a unui metru pătrat la 22 mii de ruble în majoritatea regiunilor din Rusia"- a spus el.

Asociaţia constructorilor din Rusia va promova această idee cu ajutorul Agenţiei cu care a semnat recent accordul, “acesta are drept scop consolidarea cooperării dintre mediul de afaceri şi guvernul în cadrul realizării proiectelor de construcţii joase şi de construcţii de cotedje în Rusia", - a anunţat serviciul de presă al asociaţiei.

În plus, la sesiunea de toamnă, Duma de Stat intenţionează să examineze proiectul de lege, privind construcţia locuinţelor joase. Adoptarea acestei legi va permite să se aloce terenuri pentru dezvoltare, ocolind licitaţii. Se planifică crearea cooperativelor de locuinţe private cu participarea statului, care va aloca terenuri pentru construcţia locuinţelor joase pentru categorii sociale ale cetăţenilor, ceea ce va permite să se reducă considerabil preţul de cost al construcţiei.

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 29 iunie 2010 10:45
Vizualizări: 8253

Citiţi de asemenea

În inima Himalayei, acolo unde vârfurile înzăpezite se întâlnesc cu cerul, membrul grupului din Moldova - Andrei Elistra...
112
În Templul Luxor, una dintre monumentele lui Ramses al II-lea, la prima vedere pare un monument obișnuit, dar adăposteșt...
128
1. Evitați să cumpărați miere din magazin! Mai bine mergeți la târgul de miere, care este destul de frecvent în fiecare ...
97
Mahatma Gandhi nu are nevoie de nicio prezentare. În India, numele său este înconjurat de aceeași venerație cu care sunt...
127