Rușii se salvează de la OMG cu… dacea

/ Vizionări: 3536
Tag-uri: ,

Россиян спасают от ГМО

 

Proprietarii de dacea din Rusia sunt un exemplu pentru toată lumea. Metodele aplicate de gospodărire pot fi numite un adevărat sistem de fermieri, spre deosebire de fermierii occidentali industrializați și chimizați. Experții internaționali recomandă metodele de cultivare intensivă a produselor ecologice pentru creșterea volumului de producție.

Ministerul Agriculturii: scandalul porumbului modificat genetic nu a atins Moldova
Ministerul Agriculturii: scandalul porumbului modificat genetic nu a atins Moldova

Specialiștii străini sfătuiesc în mod repetat să aruncați o privire mai atentă asupra  experienței ruse. Potrivit raportului "Agroecologie și dreptul la alimente", 35 de milioane de familii din Rusia prelucrează aproximativ opt milioane de hectare de pământ și este cel mai bun mod de auto-asigurare cu produse alimentare.

Anume această dragoste de masă a rușilor pentru agricultură asigură securitatea alimentară reală din Rusia, care permite milioanelor de cetățeni ruși să nu depindă de produsele modificate genetic și agricultura industrializată și să consume  preponderent alimente organice cultivate cu propriile mâini. În cele mai rele timpuri, de exemplu, după prăbușirea URSS, când întreprinderile provinciale ani la rând nu au plătit salarii angajaților, parcele de dacea au salvat sute de mii de familii de la foame.

Rezultatele recensământului agricol din Rusia, anul 2006, au arătat că în țară pe terenuri de dacea și în gospodării auxiliare private sunt cultivate 92 la sută din toți cartofii, 77 la sută de alte legume și aproape 90 la sută de fructe, 95-97 la sută de miere, pomușoare.

10 motive pentru a refuza OMG şi a consuma numai produse naturale şi organice
10 motive pentru a refuza OMG şi a consuma numai produse naturale şi organice

Și succese în crearea complexelor mari de creșterea animalelor și producerea cerealelor nu au afectat poziția micilor producători privați care produc carne și lapte "pentru ei înșiși", conform datelor diferite, aproximativ 35 - 40 la sută din totalul Rusiei.

În total, mai mult de 70 la sută din populația Rusiei are parcele mici de gradină sau de livadă unde se pot implica în cultivarea produselor alimentare de o mare varietate.

Anume această experiență este recomandată spre o răspândire în mod activ în regiunile sărace ale lumii. În raportul organizației "Agroecologie și dreptul la alimente" se spune că, cu ajutorul micilor gospodării de fermier poate fi ridicat de două ori volumul alimentelor ecologice în cele mai "înfometate" regiuni de pe planetă.

Atacă asupra creierului. OMG: obiect neidentificat (Video)
Atacă asupra creierului. OMG: obiect neidentificat (Video)

Conform calculelor demografilor, în 2050 populația lumii va constitui 9 miliarde. Și aplicarea practicilor agroecologice pe terenuri mici de pământ este mai eficientă decât metode din prima revoluție verde. " Realizările științifice moderne dovedesc că metodele agroecologice oferă o creștere mai substanțială a volumului de producție, decât utilizarea îngrășămintelor chimice în regiunile cu cele mai ridicate niveluri de foame, în special într-un mediul înconjurător ostil", - a declarat Olivier De Schutter, raportor special al ONU privind dreptul de acces la alimente.

Creșterea randamentului în cadrul proiectelor agroecologice în diferite regiuni ale lumii este de la 80 la sută până la 116 la sută. Proiectele similare sunt puse în aplicare în țările cu climate diferite. În Malawi au trecut la agricultura agroecologică după o utilizare activă și fără succes a îngrășămintelor chimice și prin metode curate au reușit să ridice productivitatea de porumb de la 1 tonă pe hectar până la 2-3 tone. Și acest lucru, la rândul său, va crește disponibilitatea acestui produs pentru mai mult de un milion de malawieni care trăiesc sub pragul sărăciei .

Consumul de porumb modificat genetic a cauzat la şobolani tumori enorme
Consumul de porumb modificat genetic a cauzat la şobolani tumori enorme

În Indonezia, Vietnam si Bangladesh , prin utilizarea cunoștințelor la plantațiile de orez au fost capabili să reducă cantitatea de utilizare a insecticidelor cu 92 la sută. Ceea ce înseamnă nu numai o cultură "curată", dar de asemenea și economii semnificative.

Autorii raportului au uitat să menționeze iarna rusă îndelungată și practici comune de a păstra produsele obținute vara pentru întregul an. Un sondaj al Fondului "Opinia publică" a arătat ca colectări de produse agricole din fructe și legume pentru iarnă fac 82 la sută dintre cetățenii ruși. Si doar 18 la sută nu le fac.

Totodată, 66 la sută dintre respondenți folosesc produse cultivate cu mâinile proprii. Pentru 12 la sută dintre respondenți produsele recoltate în sezonul agricol  sunt principalele alimente, iar 43 la sută le-au numit o completare importantă la  produse cumpărate la magazin. 54 la sută nu ar putea supraviețui fără această producție, printre sătenii - 75 la sută.

Nu consideră că este posibil de a stoca produse 42 la sută din moscoviți și 28 la suta din locuitorii altor metropole. Cu toate acestea, posesia unei dacea în afara orașului este una dintre prioritățile de viață a mai multor locuitori ai orașelor mari și în vremurile dificile terenurile ocupate cu flori și hamace oricând pot fi convertite într-o plantație agricolă mică.

Vladimir Șabanov.

__________________________

OMG. Alimente destinate săracilor sau grija de sănătatea şi portofelul nostru
OMG. Alimente destinate săracilor sau grija de sănătatea şi portofelul nostru

Sezon ce durează un an

Sociologii vorbesc despre creșterea de-urbanizării. Acest termen înseamnă mutarea locuitorilor din mediul urban în sate. Potrivit informațiilor oferite de Centrul de Cercetare Opinia Publică din Rusia, în ultimii ani deplasarea a luat o scară masivă, și primii care au asimilat viața rurală au fost locuitorii din orașe mari - Moscova și Sankt Petersburg . Nu este surprinzător, că "pionierii d-urbanizării" au fost anume proprietarii de dacea, deoarece pentru ei, mutarea nu înseamnă un colaps psihologic, ci sezonul de dacea prelungit.

Un sondaj de opinie recent efectuat arată: în timpul sărbătorilor din luna mai plimbări în mijlocul naturii și tururi la dacea au devenit principala modalitate de petrecere a timpului liber. Și 87 la sută dintre respondenți din Sankt-Petersburg și Moscova sunt destul de mulțumiți de modul în care a trecut o astfel de vacanță. În același timp, în fiecare an crește numărul persoanelor care preferă să-și petreacă la țară nu numai sărbătorile, dar și tot restul timpului. Locuitorii din capitala nordică au toate oportunitățile pentru acest lucru: jumătate de locuitori din Sankt-Petersburg au case proprii la țară. Aproximativ 10 la sută raportează că casele lor la dacea sunt potrivite pentru utilizare pe tot parcursul anului.

În gradină cu un laptop

Experții subliniază că locuitorii din Sankt Petersburg tot mai des călătoresc la dacea îndepărtate, situate la periferia regiunii Leningrad și în afara hotarelor ei. Având în vedere amploarea stingerii satelor, cazarea, fie și sezonieră, oferă o speranță pentru conservarea așezărilor rurale mici. În regiune sunt multe sate în care iarna locuiesc una sau două familii de pensionari, iar vara, cu sosirea proprietarilor de dacea, originari din Sankt-Petersburg, viața forfotește nu mai puțin decât la orice stațiune balneară.

Conform ultimul recensământ, din 153000 de localități rurale 19500 au fost complet abandonate, - spune un reprezentant al companiei de dezvoltare Anna Sergun. – Plecând la muncă în orașe, oamenii abandonează locuințele lor rurale . Iar cetățenii urbani care aleg dacea au tendința de a trăi în două case, fără a lăsa  apartamentul din oraș și locul de muncă. Desigur, este imposibil de a revigora astfel sate, dar cel puțin în raza de 100-200 de kilometri de la marile orașe, satele sunt salvate în mare parte datorită interesului proprietarilor de dacea.

Printre noi locuitori ai satelor sunt mulți downshifteri ( persoane care au abandonat o carieră din oraș în favoarea unei vieți liniștite, aproape de natură) și freelanseri - persoanele fizice autorizate (profesioniști ce lucrează de la distanță).

- Un birou verde este visul mai multor rezidenți din metropole, - cred autorii site-ul "Downshifter: întoarcerea la sine". - Tehnologii moderne fac posibil aranjamentul biroului verde practic oriunde unde exista un semnal de comunicații mobile. Este suficient un laptop, telefon și internet - și vă puteți implica în rutina de birou, stând într-o casă de la țară lângă fereastră, după care înfloresc copacii. Restul de timp creșteți legume, dacă doriți.