Salt într-o nouă eră energetică

/ Vizionări: 3984

 

Schimbările în domeniul energiei ecologice: Germania şi alte opt ţări europene, intenţionează cu ajutorul unui cablu de o lungime de mii de kilometri, tras în partea de jos a Mării Nordului, să unească într-o singură reţea, fermele eoliene şi centralele hidroelectrice. 

 

Прыжок в новую эпоху энергетики 

Romania renunta la a doua centrala nucleara
Romania renunta la a doua centrala nucleara

 

Datorită "iniţiativei offshore în Marea Nordului" nouă ţări europene, trimit un semnal impresionant în domeniul energiei regenerabile. Belgia, Danemarca, Germania, Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Luxemburg, Ţările de Jos şi Suedia, intenţionează să unească fermele lor eoliene din Marea Nordului într-o reţea subacvatică de înaltă tensiune. Astfel va apărea prima reţea europeană de energie, care va trece peste mai multe frontiere. Deşi, Conferinţa climatică de la Copenhaga, din decembrie 2009 nu a putut ajunge la un consens privind un nou acord global de protecţia climei, ţările europene, prin reţeaua lor vasta de energie electrică ecologică, trasează noi axe pe calea aprovizionării cu energie, care ar corespunde intereselor climei.

"Pentru Germania, ca o ţară cu planuri ambiţioase de dezvoltare offshore a producerii energiei, această iniţiativă este de mare importanţă", - a declarat Ministrul Federal al Economiei, Rainer Bruderle. El examinează proiectul ca un salt în epoca de promovare a energiei regenerabile. Deocamdată acest proiect transfrontalier se află la etapa de planificare. La sfîrşitul anului 2009 Germania şi partenerii ei europeni, au înaintat această idee ambiţioasă, făcînd o declaraţie politică. Creşterea securităţii energetice, concurenţei pe piaţa internă şi integrarea surselor de energie regenerabile - acestea sunt cele trei motive majore pentru înaintarea iniţiativei în cauză, care reiese în mod evident din declaraţie. După proiectul "Desertec" (energia solară în deşert), aceasta este a doua investiţie comună, promovată pe scară largă într-un timp scurt, de ţările europene în domeniul tehnologiilor energetice durabile. Energia electrică produsă în conformitate cu proiectul "Desertec" la centrale electrice solare din Africa de Nord, ar trebui pînă în 2050, să acopere aproximativ o cincime din nevoile europene.

Încă o iniţiativă eco de la Amazon – parcul eolian cu capacitatea de 253 de MWt
Încă o iniţiativă eco de la Amazon – parcul eolian cu capacitatea de 253 de MWt

Pentru a asigura cu energie electrică generată de centralele electrice eoliene mai multe regiuni din Europa, în cadrul unei iniţiative offshore, în Marea Nordului, se planifică de a reuni parcurile energetice eoliene cu ajutorul unui cablu de o lungime de mii de kilometri şi astfel de a reuni toate resursele energetice. De asemenea, este posibil, de a conecta cablul cu hidrocentrale electrice din ţările scandinave, în vederea îmbunătăţirii stocării energiei electrice ecologice, precum şi cu mai multe staţii de energia mareelor de pe coastele belgiene şi daneze şi cu alte centrale electrice eoliene şi solare de pe continentul european. Prin această reţea de alimentare cu energie, ţările participante ar fi mai puţin dependente de fluctuaţiile meteorologice, care sunt încă un neajuns în utilizarea energiei eoliene şi solare.

Iniţiatorii proiectului offshore din Marea Nordului, au de gînd să ia măsuri suplimentare privind planificarea şi să implice în proiect companiile de reţea. Posibilele costuri de instituirea reţelei, în conformitate cu estimările experţilor, se vor ridica la 30 miliarde de euro.

 

Autor:  Oliver Zefrin

 

 

Sursa: magazin-deutschland.de