ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Sammit-ul ONU privind schimbările climatice este în pragul unui eşec




În Durban se desfăşoară a 17-a conferinţă a Convenţiei-cadru ONU privind schimbările climatice. Tema ei principală este dezvoltarea unui nou acord internaţional, cuprinzător şi universal, privind schimbările climatice.

Mai multe ţări nu sunt dornice să se alăture noului acord. Iată ce, în această privinţă, a declarat ministrul federal al Mediului din Canada, Peter Kent:

"Vorbind de eficienţă, trebuie să fim extrem de sinceri. Pentru Canada, Protocolul de la Kyoto nu este adecvat. Potrivit datelor oficiale, acordul reduce emisiile de gaze cu efect de seră numai cu 30%, iar în opinia unor experţi, numai cu 15% sau chiar mai puţin".

După ce poluatorii principali ai planetei - China, India şi SUA – în urma Canadei au refuzat să participe la negocieri ulterioare privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a devenit evident faptul că summit-ul ONU privind schimbările climatice s-a încheiat cu un eşec.

UE a rămas cel mai mare poluator, care susţine extinderea Protocolului de la Kyoto.

Am vorbit cu şeful delegaţiei Parlamentului European la conferinţa ONU de la Durban, Joe Layene.

Stefan Grobe, "Euronews": Dl. Layene, ieri aţi acuzat direct China şi Statele Unite în împiedicarea semnării acordului. Astăzi se pare că în China au fost realizate unele progrese. Este adevărat? Observaţi unele modificări în ceea ce priveşte propunerile europene?

Joe Layene: La trei conferinţe privind clima, am participat la un joc de ping-pong între China şi SUA. Şi acest lucru a blocat întregul proces. Astăzi, se pare că chinezii sunt gata să facă un pas înainte. Însă încă este nevoie să ne convingem dacă China este preocupată doar de obligaţiile ţărilor în curs de dezvoltare sau şi de obligaţiile sale şi angajamentele ţărilor în curs de dezvoltare. Este necesar de a verifica acest lucru, dar, desigur, este evident faptul că China a avansat.

"Euronews": Două alte ţări, care împiedică procesul, sunt Statele Unite şi India - două cele mai mari democraţii din lume. De ce este atât de greu să le convingem în necesitatea acestui acord?

Joe Layene : Între India şi Statele Unite ale Americii este o diferenţă uriaşă. În Statele Unite este o supra-abundenţă şi acolo mulţi se tem că tratatul de climă va pune capăt modul de viaţă american. În India, 400 - 500 de milioane de oameni sunt forţaţi în fiecare zi să lupte pentru supravieţuire. Acolo guvernul se teme că acordul privind schimbările climatice va fi un obstacol în calea dezvoltării economice. Deci, vedem două abordări diferite. Dar în ambele cazuri vorbim despre ţările democratice, iar autorităţile au nevoie de sprijinul cetăţenilor.

Dar şi în India şi în SUA clasa conducătoare nu poate sau nu vrea să oferă un astfel de sprijin.

"Euronews": Economia mondială este în criză profundă, sfârşitul căruia nu se vede. Multe ţări au fost nevoite să adopte planuri de austeritate şi doresc, de asemenea, să reducă costurile de protecţie a climei. Ce puteţi să le spuneţi? Cum putem reconcilia creşterea economică şi protecţia climei?

Joe Layene: Noi trebuie să scăpăm de acest antagonism şi să creăm o situaţie, care va aduce beneficii tuturor. În orice caz, avem nevoie să economisim energia şi să folosim resursele ei cu mai mare grijă. Deci, trebuie să considerăm actuala criză ca o modalitate convenabilă de a pune în aplicare programe de creştere economică şi să investim în proiecte mai curate, din punct de vedere al emisiilor de carbon şi economisirii energiei, de exemplu, în construcţii, transport, producere a energiei şi, desigur,în consumul ei. Criza nu trebuie să devină o scuză pentru a fi mai toleranţi faţă de problemele de protecţie a climei.

"Euronews": Următoarea Conferinţa ONU privind schimbările climatice va avea loc în Qatar, în 2012. Care sunt previziunile dvs.? Ce trebuie să aşteptăm de la ea? Aşteptaţi unele progrese sau va fi un pas înapoi?

Joe Layene: Ţările - exportatoare de petrol au fost, în mod tradiţional, obstrucţioniste. Există un grup de ţări care refuză să coopereze. Dar, Qatar este o ţară modernă. Ea găzduieşte nu numai Cupa Mondială, dar şi Conferinţa ONU privind schimbările climatice. Deci eu cred că acest stat din Golful Persic vrea să dovedească lumii întregi că el a reuşit cu succes să tranziteze din trecut în viitor. Putem doar spera că după conferinţa din regiunea Golfului Persic, această parte a lumii ni se va alătura pentru a proteja clima planetei.

 

 

Sursa: ru.euronews.net

 

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 11 decembrie 2011 12:30
Vizualizări: 1706

Citiţi de asemenea

Rețeta de varză murată fără sare de la Pola BragaDe ce am decis să scriem această rețetă, în ciuda faptului că există o ...
145
Jungla Amazonului este unul dintre cele mai puțin explorate locuri de pe Pământ. Mulți căutători de aventuri încă dispar...
146
Toată lumea știe că pielea absoarbe bine tot ce interacționează cu ea. Aceasta se aplică și șampoanelor și este foarte...
284
Prin adăugarea în apă, această substanță stimulează procesul de eliminare a sărurilor în exces și a toxinelor periculoas...
175